Hogyan tartsuk tisztán a medencét?

Mi lehet kellemesebb egy forró nyárban, mint a saját medencében hűsölni a kertben... A kertben medencét építeni egyszerű, de vigyázni, hogy mindig kristálytiszta víz legyen ezt tudnod kell, hogy elkerüld a piszkos vízzel kapcsolatos problémákat. Ebben a cikkben hasznos tippeket nézünk meg, hogyan kell megfelelően ápolni a medencében lévő vizet, hogy a fürdőzés mindig kellemes élmény legyen.

Mit kell tenni, mielőtt biztonságosan úszhatnál a medencében?

Ha még nem vagy büszke tulajdonosa egy uszodának, első lépésként döntse el, melyik medencét válaszd. A legegyszerűbb és legolcsóbb lehetőségek közé tartoznak a föld feletti medencék - a nagyon népszerű felfújható vagy műanyag medencék fémszerkezettel és szűréssel valóban megfizethető és olcsó megoldások.

Itt választhatod ki a kertjéhez szükséges összes medencetartozékot és medencét: https://www.bonu.hu/medencek

Van medencéd? Határozd meg azt a helyet, ahol megépíted a családi medencét, és távolítsd el az éles fűcsomókat, amelyek átszúrhatják azt. Csomagold ki és tisztítsd meg a medencét, ellenőrizd szerkezetét és tartozékait, hogy nem sérült-e. Ha minden rendben van, felteheti a medence alátétre, jól megtisztítja, csatlakoztatja a tartozékokat és elkezdheti a vízzel feltölteni. Ezt követi a folyamatos vízszűrés 24 órán keresztül, majd a víz pH-jának szabályozása és beállítása. Valószínűleg 6,8-7,2 tartományba kell állítani a medencekémia segítségével. Egy-két nap múlva már lehet merülni a vízbe. 

A legideálisabb megoldás, ha a medencét már kezelt, különféle mikroorganizmusoktól megszabadított ivóvízzel töltjük fel. Ha a medencét kútból vagy patakból tölti fel vízzel, meg kell szabadulnia ezektől a mikroorganizmusoktól, ami gyakran meglehetősen drága.

Javában zajlik a szezon – hogyan tartsuk tisztán a vizet?

A medence kémiája segít a víz optimális állapotának megőrzésében. Sajnos a könnyű vízkarbantartás a medencében nem végezhető el vegyszerek nélkül. Meg kell birkóznia különféle mikroorganizmusokkal, különösen algákkal, vírusokkal és baktériumokkal. Ahhoz, hogy a medence kémiája megbízhatóan működjön, fenn kell tartania a medencében lévő víz optimális pH-értékét.

Forrás: Unsplash.com

Szűrés teljes üzemben

Tiszta víz a medencében, mechanikai szennyeződések nélkül, ez a szűrés szerepe. A megfelelően működő homokszűrés és a medence kémiája biztosítja, hogy az egész szezonban egészséges víz legyen a medencében, amely mindig készen áll a hűtésre a forró napokon. Annak érdekében, hogy a szűrés megfelelően működjön, javasolt rendszeres időközönként, körülbelül 10-14 naponta egyszer, illetve a medence használatának intenzitásától függően körülbelül 2-3 évente egyszer teljesen kitisztítani.

Fontos, hogy a medence méretének megfelelő szűrő legyen. Itt egyáltalán nem érdemes spórolni. A kisebb medencékolcsóbb patronos szűrővel is boldogulnak, de a nagyobb, családi medencékbe homokszűrőre és szűrőszivattyúra lesz szükség. A megbízható szolgálat érdekében rendszeresen öblítse le, és cserélje ki a kvarchomokot, hogy jól felfogja a szennyeződéseket.

Figyelje a víz pH-értékét

A víz pH-értékének mérése teszterekkel történik, és javasolt legalább hetente kétszer. Választhat táblagép, papír vagy elektronikus közül. A föld feletti medence problémamentes gondozásának alapja a pH-érték optimális értéken tartása.

Ha a víz pH-ja magasabb, mint 7,4, fennáll a tejszerű zavarosság veszélye. A 7,0-nál alacsonyabb pH-jú víz hozzájárul a medence színének gyorsabb fakulásához és a fémrészek korróziójához. A nem megfelelő pH azonban nem csak a medencét károsítja, hanem az emberre is rossz hatással van, ugyanis irritálhatja a bőrt vagy a szemet.

A víz keménysége is fontos

A medence vizének keménységét is ellenőrizni kell, havonta legalább egyszer, a nagyon kemény vizet pedig speciális készítményekkel kell lágyítani.

Hogyan tisztítsuk meg a medencét, ha problémák jelentkeznek?

A szennyezett víz nem csak esztétikai probléma. Ha a víz nem tiszta, azonnal vissza kell állítani az eredeti állapotát, hogy ne menjen ki az állapota, és ne kelljen az egész medencét leereszteni. Fontos, hogy mindig távolítsuk el a mechanikai szennyeződéseket, és ne várjuk meg, amíg zavarossá válik.

Forrás: Unsplash.com

Zöld víz a medencében – így szabadulhatsz meg tőle

A zöld víz leggyakrabban algák jelenlétét jelzi, amit az is bizonyít, hogy iszap képződik a medence fenekén és falán. Nagyon valószínű, hogy a víz rossz pH-értéke felelős az algák megjelenéséért. Mérd meg, ellenőrizd a klór és a peroxid koncentrációját is. Az optimális értékek eléréséhez algairtót, algasokkolót és pelyhesítőt kell hozzáadnia. Ne felejtsd el kefével megtisztítani a medence alját és falait az algáktól és szűrni a vizet.

Barna víz – mi okozza?

A barna színű medencevíz leggyakoribb oka a szükségesnél nagyobb vastartalom. Ellenőrizze a víz pH-értékét teszterrel, és optimalizálja az ideális értékre. A vas túlterhelését általában az okozza, hogy a medencét nem megfelelően sokkolják klórral. A vízben többlet szabad klór marad, és kémiai egyensúlyhiány jön létre. A vizet megfelelően szűrni kell, ásványianyag-csökkentő készítményt, majd 24 óra elteltével flokkulálószert is hozzá kell adni.

A barna vizet barna algafajok is okozhatják, ebben az esetben az eljárás hasonló a zöldvízhez.

Felhős víz a medencében - okai és mit kell tenni vele

A felhős víznek több oka is lehet, és ahhoz, hogy megszabaduljon tőle, el kell jutnia a dolgok gyökeréhez.

Ha algák kezdenek képződni a medencében, azt a kezdeti szakaszban fehér, zavaros víz jelzi. Azonban meg kell győződnie arról, hogy ez valóban így van, ezért éjszaka végezzen klórveszteség-tesztet. Naplemente után öntsön klórt a medencébe, mérje le a leolvasott értékeket, és ha a mérés után reggel 1 ppm-nél nagyobb cseppet mér, akkor algákkal van dolgod. Járj el úgy, mint a zöldvíznél.

A felhős medencevizet a víz nem megfelelő pH-értéke, nem hatékony szűrés, kémiai egyensúlyhiány, túlzott kalcium vagy ezek kombinációja okozhatja. Újra meg kell majd mérni a víz pH-értékeit, mert ez befolyásolja a kémiai egyensúlyt a medencében. A mért értékektől függően vegyen be kémiát a pH csökkentésére vagy növelésére.

Ha aggódik a felesleges kalcium miatt, amelyet tesztcsíkokkal észlelhet, használjon medence kalcium eltávolítót. Ha azonban ez nem segít, akkor a víz körülbelül felét ki kell engednie a medencéből, és új vízzel kell helyettesítenie.

Mi a teendő a medencével a nyári szezon vége után

Ahhoz, hogy kerti medencéje sokáig szolgálja Önt, nem kerülheti el a téliesítést. Hiszen a műanyag és a fagy nem éppen a legjobb barátok. Az úszószezon vége után, de legkésőbb 10 fok alatti hőmérséklet esetén a medencét téliesíteni kell. A legjobb megoldás, ha összecsomagolod és elteszed néhány hónapra.

Az első lépés a víz leeresztése és a tartozékok eltávolítása. Ezután tisztítsa meg a medence belsejét tiszta vízzel, hogy ne maradjon sehol vegyszermaradvány, majd hagyd a medencét alaposan megszáradni, hogy feltekerhesd és a tartozékokkal együtt száraz helyen tárolhasd. fagy. Tárolás előtt a szűrőt is meg kell tisztítani.

Ha szerkezetes medencével rendelkezik, akkor a fém részeket szét kell szerelni és szezon után korrózió ellen kezelni. Télen időnként átrendezheti a medencét, hogy elkerülje a töréseket, hajlításokat és sérüléseket.

Gyakorlati tanácsok a végére

A tiszta vizű medence biztosításának legegyszerűbb módja a teljes készlet megvásárlása. Így nem kell azon gondolkodnod, hogy megvan-e mindened, ami a tökéletes ápoláshoz kell, a medence méretének megfelelő szűrőt vásároltál-e stb.

Forrás: Unsplash.com

A medence gondozásához is jól jön egy esős napokon a medencét lefedő ponyva, és a vízmelegítésben is segít egy kicsit. Bár igaz, hogy nem fogja helyettesíteni a szoláris fűtést. A napvitorla a kettő előnyeit egyesíti.

Mivel a medence téliesítése és a hosszú szünet után több hónap is eltelik a szezon újrakezdéséig, nem árt felírni egy listát az egyes lépésekről, az optimális értékekről és az összes szükséges intézkedés gyakoriságáról, hogy a víz a medencében mindig átlátszó. Néha megesik, hogy elfelejti, és a felesleges hibák csak fokozzák az aggodalmait.