Hogyan válasszunk napernyőt? 7 praktikus tipp, ami segít a döntésben

Kényeztesse magát tökéletes nyári pihenéssel a kertben az árnyékban, még forró napokon is. Ha a szerkezetébe beépített napernyős nyugágy nem elég Önnek, ideje nagyobbat keresni. A kerti napernyők praktikus választás minden nyárrajongó számára, aki kint ácsorog a friss levegőn a medence mellett, a teraszon, a kertben vagy az erkélyen. Hogyan döntse el, melyik a legjobb megoldás az Ön számára? Ez a 7 tipp segít könnyen eligazodni.



Hogyan válasszuk ki az ideális napernyőt?

A legideálisabb döntést az alapján hozza meg, hogy hol és hogyan szeretné használni kerti napernyőjét. Ez a napernyőre vonatkozó egyéb kritériumokra és követelményekre is vonatkozik, különösen a súlyra, a méretekre és egyebekre. Gondoljon erre a hét pontra, és a napernyő vásárlása nem okoz gondot.

1. A napernyő típusa

A napernyőknek többféle típusa létezik, amelyek az állvány felépítése alapján különböztethetők meg. Választhat középső vagy oldalsó oszlop között, de vannak falra szerelhető napernyők is. A középső oszlopot jó stabilitás jellemzi, különösen, ha szilárd állvány kíséri, de korlátozott a változékonysága és gyakran korlátozó. Az oldalsó oszlopos napernyők általában drágábbak, mint a középső oszlopok, több helyet igényelnek, de változékonyabbak és sokkal rugalmasabbak. Vízszintesen és függőlegesen is megdöntheti őket, és kényelmesebben ülhet a napernyő alatt, mivel a középső rúd nem akadályozza a napozóágyat és így tovább.

A falra szerelhető napernyők közvetlenül a falra kerülnek, előnyük, hogy nem foglalnak helyet a padlón, a kalap a falon lévő karra van rögzítve. Hátránya, hogy korlátozott lehetőségük van az árnyékoló mozgatásakor. Egy másik lehetőség a félkör alakú, rúddal és állvánnyal ellátott napernyők, melyeket a falnak támasztva, bárhová magával viheti.

2. A napernyő mérete

A napernyő mérete döntő tényező az elhelyezése és az, hogy hány ember számára biztosítson árnyékot. Nagy valószínűséggel kisebb napernyőt választ az erkélyre, mint a kertre vagy a tágas teraszra. Egyes kerti ülőhelyeken lehetőség van a napernyőt az asztal közepére helyezni, így az asztal mérete is nagyon fontos a legmegfelelőbb napernyő kiválasztásakor.

A kis napernyők bőséges árnyékot adnak a két-négy fős kis asztalok számára, nagyobb ülőalkalmatosságokhoz ideális egy nagy napernyő, vagy két négyzet alakú napernyő választása. Annak érdekében, hogy elég nagy napernyőt válasszon, mérje meg az árnyékolni kívánt területet.

A napernyő mérete is összefügg az árnyékoló kinyílásával. Minél nagyobb a napernyő, annál fontosabb, hogy a nyitómechanizmus a lehető legpraktikusabb legyen, például fogantyúval vagy tárcsával és súllyal ellátott kábelrendszerrel.

3. Az árnyékoló anyaga

Az anyag, amelyből a napernyő ernyő készül, elsősorban víz- és időjárásállósága, színtartósága és UV-szűrője miatt elengedhetetlen.

A leggyakoribb lehetőség a poliészter. Előnyei, különösen, ha szorosan szőtt, az erő, a tartósság, a megbízható napfény elleni védelem, a vízállóság. A hátrányok főként az alacsonyabb színtartósság és a foltokra való érzékenység. A polipropilén hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de jobban ellenáll a színvesztésnek és jobban véd a napfény ellen.

A drágább napernyők általában akrilból készülnek, mivel strapabíró, színtartó, hőszigetelő és hosszú élettartamú. Egy másik lehetőség, különösen a faszerkezeteknél népszerű, a természetes szövetekből vagy pamut és szintetikus anyagok keverékéből készült árnyalatok. Természetes megjelenésüknek köszönhetően kellemes légkört biztosítanak, de vannak hátrányai is, különösen nagyobb penészérzékenység, kisebb vízállóság, gyengébb eső- és napvédelem.

Minden anyagnál a súly is fontos. Minél magasabb, annál erősebb az árnyalat, és annál jobban véd az UV-sugarak, eső és napfény ellen.

Forrás: Pixabay.com

4. Építőanyag

Az állványnak és az illesztéseknek, amelyek lehetővé teszik a napernyő megfelelő helyzetének beállítását, erősnek és stabilnak kell lenniük, ugyanakkor könnyen állíthatóak is. Igaz, ha a napernyőnek több hajlítható csuklója van, akkor változatosabb beállítási lehetőségeket kínál, de a stabilitás és a szélállóság rovására. A szerkezet stabilitását a felhasznált anyag is befolyásolja.

Az olcsó napernyők leggyakrabban alumíniumból készülnek. Könnyű, így ha olyan napernyőt keres, amelyet gyakran hord magával, praktikus megoldás. Az alumínium konstrukció kevés karbantartást igényel, nem rozsdásodik, de nem olyan erős, mint például az acélszerkezet, így kevésbé bírja az erős széllökéseket.

Igényesebb alkalmazásokhoz az acélszerkezet nagyméretű napernyőkhöz is alkalmas, ahol stabil és erős szélálló szerkezetre van szükség. Az acél hátránya a súly, így ha gyakran tervezed mozgatni a napernyőt, nem lesz kényelmes. Ezenkívül az acél rozsdásodik, ezért bevonatokkal kell kezelni.

A természetes anyagok szerelmesei gyakran keresik a fából készült napernyő-konstrukciót. A fent említett lehetőségekhez képest azonban a fa kevésbé bírja a nedvességet, az esőt és a hőt is. Ahhoz, hogy a fa szerkezet sokáig szolgálhasson, gondoskodni kell róla, rendszeresen festeni kell.

5. Állvány/talp

A kerti napernyő talpa és állványa gondoskodik a stabilitásról, ügyelve arra, hogy ne boruljon fel, ha erős szél fúj, vagy rossz idő tombol. Minél nagyobb a napernyője, annál nehezebb és erősebb alapra van szükség. Hasonlóképpen, a napernyő típusa is eltérő követelményeket támaszt az alappal szemben: a középső asztali napernyők nem igényelnek olyan nagy terhelést, mint a szabadon álló napernyők, különösen az oldalsó szerkezetűek.

A legolcsóbb, talp nélküli napernyőket úgy tervezték, hogy a talajba, vagy vízzel vagy homokkal töltött műanyag alapba szúrják. A teraszra és a kertre praktikusabbak a nehezebb talpú napernyők. Egy kis útmutató az alap kiválasztásához, hogy a szerkezet súlya és a napernyősapka méretei alapján tájékozódjon. Hogy ötletet adjak: egy 2 m-es napernyőhöz ideális esetben 10 kg-os, a 3 m-eshez legalább 20 kg-os, a 4 m-es napernyőhöz pedig legalább 40 kg-os talp szükséges.

Az is fontos, hogy a napernyőnek van-e középső rúdja vagy oldalsó karja, hiszen az alapanyag és a méretek is összefüggenek az elhelyezésével. Az oldalsó napernyőknek széles alapra van szükségük ahhoz, hogy kellően stabilak legyenek, ezért az erős és nehéz anyagok alkalmasabbak rájuk.

6. Tervezés

Annak érdekében, hogy napernyője illeszkedjen a többi kerti felszereléshez, vásárláskor a tervezési szempontokat is figyelembe vesszük. A napernyő színéhez igazodva választhatsz egy kontrasztos krémszínű napernyőt a sötét ülőfelülethez, vagy inkább a sötétebb földszíneket részesítheted előnyben, leggyakrabban zöldet vagy bordót, vagy pirosat .

A színek mellett számos árnyalatforma közül is választhat, nem csak kerek és sokszögű formák közül, hanem elegáns, szimmetrikus terekbe ideális négyzet alakú formákat is. A kalap formáját leggyakrabban aszerint javasoljuk megválasztani, hogy mennyire követi az asztal formáját vagy az árnyékoló helyet.

7. Ár

A költségvetés is nagyon fontos a napernyő kiválasztásakor. A napernyő ára nem csak a mérettől, hanem a felhasznált anyagoktól és egyéb tényezőktől is függ. Az olcsó, néhány euróba kerülő napernyők gyakran rossz minőségű anyagokból készülnek, és csak rövid ideig bírják, ezért nem érdemes beruházni. Az 50 euró körüli árkategóriában már lehet választani megfizethető és viszonylag megbízható napernyőket amit egy szezon után sem kell kidobnod.

A jobb minőségű és tartósabb napernyők 100 euró körüli árkategóriában vásárolhatók meg, és ha masszív felépítésre, prémium minőségre és anyagokra vágyik, készüljön fel legalább 200 euróért, akár több ezerért is, és tervező és masszív napernyő hosszú ideig.

Új minőségi napernyőjét és egyéb kerti bútorait itt választhatja ki: https://www.bonu.hu/kerti-butor

Forrás: Pixabay.com

Tippek a végére - napernyő karbantartás

Nem számít, hogy Ön egy luxus napernyő büszke tulajdonosa, vagy olcsón vette a napernyőjét, egy szezon után semmiképpen sem szeretné kidobni. Annak érdekében, hogy hosszú ideig megbízhatóan működjön, és ellenálljon a változó kültéri körülményeknek, érdemes egy kis időt áldozni rá. Ne aggódjon, nem kell semmi bonyolultat tennie, de az időnkénti gondoskodás meghatározza a hosszú élettartamát. Végülis ki van téve közvetlen napfénynek, esőnek, szélnek, hőmérséklet-ingadozásoknak...

A napernyő gondozása a szezonban

A napernyő megfelelő gondozását már a szezonban meg kell tenni. Nyáron por és szennyeződés rakódik le a napernyő huzatára, ezért érdemes havonta legalább egyszer megtisztítani. A napernyő mosására akkor a legideálisabb, amikor nem esik, de nem süt a nap. Néhány napernyő levehető huzattal rendelkezik, ami megkönnyíti a karbantartást, csak mosógépben kell mosni, de ha van olyan modell, amely ezt nem teszi lehetővé, akkor a helyszínen kell intézkedni.

Először alaposan porold le a napernyőt, segíthetsz magadon seprűvel vagy porszívóval, utána mehet a mosogatás. A napernyőt folyékony mosószerrel vagy szappanos vízzel moshatja. A vízhez ecetet, citromlevet vagy illóolajat adhatunk, így védekezhetünk a penész ellen. Fontos, hogy árnyékban mossa le - ezzel elkerülheti a foltok megjelenését a vászonon.

Ne csak a vászonra, hanem az állványra is figyeljen – átitatott mikroszálas kendővel törölje át őket. Ha a napernyőnek fából készült állványa van, használjon megfelelő fatisztítót a tisztításához és fakondicionálót az ápolásához. Ne dörzsölje erősen a ruhát, inkább hagyja ázni fél órát, majd öblítse le tiszta vízzel kerti tömlővel. Amikor a kendőt alaposan leöblítette, terítse ki a napernyőt, és hagyja teljesen megszáradni.

A napernyő karbantartása szezon után

Még akkor is, ha szezon közben alaposan ápolja a napernyőjét, mielőtt becsomagolja és a szezon után kirakja a kertből, alaposan meg kell tisztítania, hogy eltávolítsa a rajta felgyülemlett port, penészt és egyéb szennyeződéseket. Ez különösen akkor fontos, ha a szezon során egyáltalán nem takarította ki a napernyőjét. Csak akkor zárja le és tárolja a napernyőt, ha teljesen megszáradt, különben fennáll a veszélye, hogy a következő szezonban penészesedik.