Nagyszerű útmutató a kertbe legjobb trambulin kiválasztásához

Ha arra szeretné ösztönözni gyermekeit, hogy aktívan töltsék szabadidejüket a friss levegőn, egy kerti trambulin egy fantasztikus ötlet. A trambulint valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen az utóbbi időben óriási érdeklődés övezi. Ez az erős, strapabíró és rugalmas találmány, amely általában kör alakú, kiválóan alkalmas gyermekek és felnőttek számára, hogy szórakoztató formában tartsák formában magukat.


Trambulin gyerekeknek – mik az előnyei?

Mint minden mozgás, a trambulinon való ugrálás is számos egészségügyi előnnyel jár. Ezek a fő érvek, amiért nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is érdemes trambulint beszerezni:

  • trambulinon ugrálva nem terheli meg a térdeit és a csípőizületeit – a rugalmas felületnek köszönhetően, amelyen landol, csökken a teste súlya és nincs olyan teher, mintha kemény betonfelületen ugrálnál, például.
  • megerősíti a lábait - a trambulinon ugrálva megerősíti a lába izmait és növeli az erőt bennük.
  • kinyújtja az izmait és feloldja bennük a feszültséget.
  • javítja az egész test mozgásának koordinációját - minél jobb a koordinációja, annál jobban megelőzi az eséseket és sérüléseket, valamint javítja stabilitását és egyensúlyát. Már néhány hét után észreveszi az eredményt.
  • jól fog szórakozni a friss levegőn, és javítja a hangulatát. Az ugrás gyakran jobban szórakoztatja a gyerekeket, mint a futás.
  • ellazul egy nehéz nap után és oldja a stresszt.
  • nem utolsó sorban formálhatja alakját és fogyhat is, ha rendszeresen ugrál a trambulinon.
  • a gyerekek a trambulinon ugráláson kívül más módon is eltölthetik az idejüket - saját helyük van a pihenésre, játékra, rajzolásra, olvasásra, bújásra, játszóházra, és bármire, amit a gyerekek fantáziája kínál. A trambulinon való fekvés számukra más, egyfajta mágnes, aminek nem lehet ellenállni.

Hogyan válasszunk trambulinokat

Tudja, hogy mit kell figyelembe vennie, ha olyan trambulinokat szeretne vásárolni, amelyek a legjobban megfelelnek Önnek, és a biztonsági kritériumoknak is megfelelnek? Természetesen a költségvetés döntő fontosságú, de nem az ár az egyetlen szempont, amit figyelembe kell venni. Különösen a következő tényezőkre kell összpontosítania:

A trambulin típusa

Először is tisztázza, hogy beltéri trambulinra vagy kültéri használatra alkalmas változatra vágyik-e.

A beltéri trambulinok általában kisebb méretűek és körülbelül 90 centiméter átmérőjűek, így kisebb helyiségekben is használhatók. Nemcsak a gyermekek szórakoztatására, hanem a felnőttek fitnesz- és testmozgására is kaphatók. Könnyebbek és könnyen hordozhatók, egyes fitnesz-trambulin típusok pedig még kapaszkodókkal is rendelkeznek, hogy hatékonyabbá tegyék a rajtuk való edzést. Ilyen például az ugráló trambulin, amelyen tisztességes edzést végezhet. Az ugrálófelületet általában vagy fémrugókkal, vagy speciális gumirugóval rögzítik, amely a rugókhoz képest kevésbé zajos.

A kültéri trambulinokat úgy tervezték, hogy a szabadban, leggyakrabban a kertben helyezzék el. Sík gyepfelületre helyezhetők, vagy a földbe süllyeszthetők, ha akrobatikus elemeket tervez kipróbálni a trambulinon. Ebben az esetben a lehető legnagyobb stabilitás több mint hasznos lesz. A beltéri trambulinokhoz képest a kültéri trambulinok általában nagyobbak, nehezebbek és strapabíróbbak, és hacsak nem fektet be egy strapabíró kivitelbe, akkor télire el kell tenni őket, és tavasszal újra fel kell húzni. A kültéri trambulinok egy speciális típusa az úgynevezett földbe épített trambulinok, amelyeket a talajba építenek, így sokkal feltűnésmentesebbek, de biztonságosabbak is.

Forrás: Unsplash.com

Trambulin mérete és átmérője

Különböző méretű trambulinok közül lehet választani. Különösen hasznosnak találhatja az ugrálófelület átmérőjét és a pattogófelület magasságát. Az ugrófelület átmérője leggyakrabban 90 és 500 centiméter között van, a lepattanó felület magassága pedig általában 40 és 100 centiméter körül van. Ezek a számok nem csak a helyigény miatt irányadóak, hanem azért is, hogy milyen korösszetételű emberek hányan töltik majd szabadidejüket a trambulinon. Biztonsági okokból a trambulin körül legalább 1 méter szabad helyet kell elkülöníteni, és a pattogó felület magasságától függően el kell dönteni, hogy a trambulinra való feljutáshoz szükség van-e lépcsőkre, vagy lehet-e nélkülözni azokat.

Nézzük meg a trambulin méretét aszerint, hogy kik fogják használni. A legkisebbek számára 3 éves korig elegendőek a trambulinok, amelyek átmérője legfeljebb 200 centiméter. Ezeken egyszerre csak egy személy ugrálhat. A hároméves és idősebb gyermekek általában legalább 200-300 centiméteres átmérőjű trambulinra van szükség, de ez még mindig csak egy személy számára alkalmas trambulin. Egy kis kertben a 300 centiméteres átmérőig ideális, de a teherbírás általában már tisztességes. Nagyobb kertekbe vagy több személy számára keressen 300 centiméter feletti átmérőjű trambulinokat, ha pedig azt szeretné, hogy felnőttek és gyerekek is ugrálhassanak a trambulinon, és a kertben lévő hely ezt lehetővé teszi, keressen 400 centiméteres vagy annál nagyobb átmérőjű trambulinokat. Egy ilyen trambulinhoz azonban legalább 6 méteres területre van szükség, ahol elhelyezheti.

A trambulin súlya és terhelhetősége

A trambulin mérete szorosan összefügg a teherbírásával. Általános szabály, hogy minél nagyobb a trambulin, annál nagyobb a teherbírása. Soha ne lépje túl a gyártó által megadott maximális terhelhetőséget, hogy ne kockáztassa a rugók, az ugrálófelület törését és a súlyos sérüléseket. Ha egy olyan trambulin túlzott terhelésnek van kitéve, amelyet nem arra építettek, hogy elbírja, az a tartósságát is csökkenti.

A főként gyermekek számára tervezett trambulinok terhelhetősége általában 80 kilogramm körül van, de a nagyobbak könnyen elbírnak ennél száz kilogrammal többet is. A 100 kilogramm feletti teherbírás általában elegendő egy egyszemélyes trambulin esetében, és a kisebb gyerekeket is elbírja, akik a trambulinon pihenés és játék közben a pihenés és a játék fellegvárává teszik. Ne feledje azonban, hogy a gyerekek gyorsan nőnek, így a ma elegendő maximális teherbírás néhány év múlva már nem biztos, hogy elegendő lesz. Mindig jobb, ha nagyobb mozgásteret hagy magának, hogy ne kelljen néhány év múlva egy kisebb modellt egy nagyobb, teherbíróbbra cserélie. A trambulin mérete, a felhasznált anyag és a kiegészítő felszerelések természetesen a össztömegével is összefüggésben vannak. Ha a trambulin egész évben a kertben lesz elhelyezve, és nem fogja mozgatni, akkor ez nem annyira fontos, de ha azt tervezi, hogy gyakran összecsukja és mozgatja a trambulinját, akkor érdemes egy könnyűszerkezetes modellt választani, amelyet sokkal könnyebb kezelni, mint egy 70 kilogrammnál nagyobb súlyú trambulin.

A konstrukció és a stabilitás kulcsfontosságú

A trambulin konstrukciója, vagyis az anyagának kialakítása nagyban befolyásolja a termék minőségét és tartósságát. Fontos odafigyelni arra, hogy a trambulin váza, rugói és ugrálófelülete miből készült. A szerkezetnek elég erősnek és tartósnak kell lennie, ezért ideális, ha acélból készül. Vannak alumínium szerkezetek is a piacon, de ezek érzékenyebbek az elhasználódásra, és nem olyan erősek. Előnyük viszont, hogy könnyebbek. A kültérre helyezett kerti trambulin megköveteli, hogy a szerkezet megfelelő időjárásálló bevonattal rendelkezzen. Ezt vagy horganyzással vagy galvanizálással érik el, amely megvédi a trambulin fémrészét a korróziótól, vagy egy speciális, fekete porfestékkel történő bevonattal, amely szintén biztosítja a rozsdásodással szembeni ellenállást. Ami a stabilitást illeti, különösen a nagyobb trambulinok esetében előnyös, ha U alakú lábakkal rendelkeznek, mivel ezek stabilabbak a klasszikus egyenes lábakhoz képest. Egy normál kerti trambulin általában 3-6 ilyen lábbal rendelkezik, minél erősebbek és nagyobbak, annál jobb a biztonság és a stabilitás szempontjából.

Ugrófelület és rugók

A trambulin ugrálófelületének speciális anyagból kell készülnie, amelynek sima felületűnek kell lennie, hogy ne okozzon kopásokat. Ugyanakkor kellően feszesnek kell lennie, és memóriahatással kell rendelkeznie, de az UV-állóság is fontos, különösen a kültéri trambulinok esetében. Az ugrófelület leggyakrabban polipropilénből készül, amelyet a nedvességgel, esővel és erős napsugárzással szembeni kiváló ellenálló képesség jellemez, de a stresszel szemben is. A keret méretétől függően a trambulinon körülbelül 40-100 vagy annál is több rugó található. A legjobb trambulinok rugói nagy tartóssággal és memóriahatással jellemezhetőek, ami biztosítja, hogy a rugók rugalmassága és szilárdsága idővel nem csökken. A kültéren elhelyezett trambulinok esetében fontos, hogy a rugók védve legyenek a korrózió és a külső hatások ellen, hogy megbízhatóan elláthassák funkciójukat. Ideális esetben a rugókat felül és oldalt egy erre a célra tervezett borítással kell lefedni. Ez megvédi a rugókat a sérülésektől, de az ugrálót is megvédi a sérülésektől.

Általánosságban elmondható, hogy minél több rugóval rendelkezik egy trambulin, annál kényelmesebb rajta ugrálni, és annál jobbak az ugráló tulajdonságai.

Forrás: Pixabay.com

Biztonsági háló - miért fontos és melyik típust részesítsük előnyben?

A gyermekeknek szánt trambulinoknak védőhálóval kell rendelkezniük, hogy megakadályozzák a trambulin földre esését. Kétféle háló közül lehet választani: kültéri és beltéri védőháló. Ezek abban különböznek, hogy milyen területen vannak felszerelve. A külső védőháló a trambulin kerete körül helyezkedik el, így lehetővé teszi, hogy a trambulin teljes területét használhassa játékra, míg a belső védőháló a rugók előtt helyezkedik el, így megakadályozza, hogy a rugók közé szoruljon vagy a trambulin keretének ütközzön, de kissé csökkenti az ugrófelületet. Különösen népszerű a kisebb gyerekek körében, mivel minimálisra csökkenti a rugók közé szoruló kezek vagy lábak kockázatát.

A biztonsági háló magassága a trambulin méretétől is függ. Ha a gyártó leírásában nincs közvetlenül feltüntetve, a biztonsági háló magasságát egyszerűen úgy számolhatja ki, hogy a trambulin szerkezetének teljes magasságából levonja az ugrálófelület magasságát. Egy másik fontos tulajdonság, amellyel a gyermekeknek szánt trambulin hálójának rendelkeznie kell, az a cipzár vagy csatok formájában lévő védelem. Amikor a gyermek belép a trambulinra, a háló kinyílik, de amikor a gyermek beugrik, ez a nyílás bezárul. A védőhálónak nagyon szakadásállónak és kissé rugalmasnak kell lennie, hogy megbízhatóan ellássa feladatát.

Forrás: Pixabay.com

Trambulin és biztonsági kérdések

Már a vásárláskor ügyeljen a maximális biztonságra, és olyan minőségi modellt részesítsen előnyben, amely nemcsak a minimális biztonsági előírásoknak felel meg (ami az STN EN 1176 műszaki szabványt jelenti), hanem biztonsági tanúsítványokkal is rendelkezik, mint például a német TUV SUD minőségi pecsét. Rendszeresen ellenőrizze a trambulin állapotát is, különös tekintettel a hegesztési varratokra és a varratokra. Ezeknek repedésektől és látható sérülésektől mentesnek kell lenniük. A trambulinon ugrálás szórakoztató, de a sérülésveszély minimalizálása érdekében be kell tartania bizonyos szabályokat, és a trambulin megfelelő és biztonságos helyre kell helyeznie, ahol elegendő hely van körülötte. Nemcsak a trambulin kialakításának minősége, hanem az is jelentős szerepet játszik a biztonság szempontjából, hogy hol helyezi el. Ideális esetben a trambulin puha, sík felületre, azaz fűre kerül. Lehet, hogy kísértésbe esik, hogy betonra vagy más kemény felületre tegye, de ez biztonsági szempontból nem a legjobb ötlet. A trambulinról való leesés esetén a kemény felület csak növelné a sérülés kockázatát. Ami a kerti trambulin legideálisabb helyének kiválasztását illeti, nem ajánlott közvetlen napfényben elhelyezni, de nem tanácsos ágak alá, alacsony tetőre vagy instabil és egyenetlen talajra sem. Ha úgy dönt, hogy a trambulint tető alá vagy beltérbe helyezi, ügyeljen arra, hogy a mennyezet és az ugráló feje között elegendő hely legyen, így nem áll fenn a sérülés veszélye. Legalább fél méteres térre van szükség a személy és a tető vagy a mennyezet között. Ne ugráljon nedves trambulinon, mivel az csúszós, és ne becsülje túl a képességeit. Ne próbálkozzon szaltókkal vagy akrobatikus mutatványokkal, és tartsa tiszteletben a megjelölt területet, ahonnan pattanni kell, és próbáljon meg ugyanarra a helyre landolni.

Trambulin tartozékok, amelyeket érdemes beszerezni

A trambulin vásárlásakor győződjön meg róla, hogy tudja, mi tartozik a csomaghoz, így szükség esetén azonnal megrendelheti a szükséges tartozékokat. Az egyik legpraktikusabb tartozék, amelyet biztosan használni fog a trambulinjával, a lépcső, amely megkönnyíti a trambulinra való fel- és leszállást. Különösen akkor, ha az ugrálófelület magasabb, és a trambulin kisgyermekek fogják használni, lépcsők nélkül nehéz lesz számukra a feljutás, és lépcsők nélkül fennáll a leesés veszélye, amikor lejönnek. A trambulin talajhoz rögzítésére használt horgonyok szintén hasznos segítséget jelentenek. Ezek még erős szél esetén is nagyobb stabilitást biztosítanak. Az eső elleni védelemre szolgáló trambulinfedél és természetesen a rugófedél is jól jön.

Itt vásárolhat minőségi trambulinokat minden szükséges kellékkel együtt: https://www.bonu.hu/trambulin

A trambulin ápolása

Tavasztól őszig szórakozhat a trambulinnal, de télen célszerű megfelelően tárolni, például egy kertes házban, száraz helyen, hogy az ízületek és a rugók ne legyenek kitéve felesleges rozsdásodásnak, és a hőmérséklet-ingadozás, a hó és a fagy biztosan nem tesz hozzá a trambulin tartósságához. Ha nem akarja összecsukni a szerkezetet, akkor legalább az ugrálófelületet, a hálót és a tartozékokat szedje le télire. Trambulinját a lehető leghosszabb ideig jó állapotban tarthatja, ha rendszeresen ellenőrzi az állapotát és kicseréli az elhasználódott alkatrészeket. Különösen a rugókra és a fém alkatrészekre összpontosítson, amelyeket évente legalább egyszer vazelinnel kell bekenni, hogy megvédje őket a túlzott súrlódástól és a korróziótól. Mivel a trambulin a szabadban ki van téve az időjárásnak és a környezetnek, nem kerülheti el a tisztítását. Ez nem bonyolult, nem lesz szüksége másra, mint egy puha mikroszálas kendőre és langyos vízre. Ügyeljen arra, hogy ne használjon agresszív és súroló hatású tisztítószereket, nehogy megsérüljön a trambulin felülete.