A legszebb karácsonyfák - valódi vagy mesterséges?

6 fő ok, amiért a mesterséges karácsonyfa jobb választás, mint az igazi

Már egy ideje dúlnak a háborúk arról, hogy a valódi vagy a mesterséges karácsonyfa a jobb, és ha ezt a dilemmát végleg meg akarjuk oldani, akkor meg kell határoznunk azokat a kritériumokat, amelyek alapján döntünk.

Biztosan találnánk még belőlük, a véleményünk szerint legfontosabb tényezőkre koncentráltunk:

Jó ár

Kezdjük mindjárt egy kényes kérdéssel, vagyis a pénzzel. A műkarácsonyfák többé-kevésbé egyszeri befektetések, de évekig szolgálják majd. Körülbelül száz eurót kell fizetnie egy szép igazi karácsonyfáért, de az ünnepek után kicsavarta a sajátját, és elhagyja a házat. Tíz év alatt rendszeresen vásárol egy igazi karácsonyfát, szépen összejön, simán elkölthet 1000 eurót. Az igazi fához hasonló árszinten ma már egy igazán szép műkarácsonyfát is vásárolhatunk, mint egy igazit, így csak egyszer kell beruházni, és csak a hátralévő évekre spórolunk. Például karácsonyi ajándéknak a családnak és szeretteinek. A minőségi 3D-s karácsonyfák nagyon jól néznek ki, és több évtizedig megbízhatóan szolgálnak, ami azt jelenti, hogy gazdasági szempontból egyértelmű nyertesünk van.

Esztétikai oldal

Bármilyen fa kiválasztásánál mindannyian az esztétikai oldalra, azaz megjelenésére, szabályosságára, szimmetriájára is figyelünk. Az igazi fák gyakran ritkábban és ferde fekvésűek egyes területeken, így ha minden tekintetben elviseli a tökéletességet, a mesterséges karácsonyfák, különösen a 3D-s karácsonyfák, kielégítik az igényes szerzetesi szemeket. Az ilyen fa gallyai tipikusan szimmetrikus és sűrű megjelenésűek, előállításához valódi gallyakból készült gumi öntvényeket használnak, de aszimmetrikusan is formázhatjuk őket, hogy a lehető legvalósághűbben hasonlítsanak az erdőből származó fákra. Erősek is, így nem hajlik meg mindenféle karácsonyi dekoráció súlya alatt.

Ha szereti a hó porosodását az ágakon, a nappaliban is lehet karácsonyfát, amelyet mesebeli hóval borított, csillogó fényben, mint a frissen hullott hó, de akár fenyőtobozokkal díszített tűlevelűt is, egy gyönyörű karácsonyfa a tuskón, vagy ha szereted az extravaganciát, akkor lehet otthon egy fehér karácsonyfát vagy akár egy lilát is. Minden az Ön ízlésétől függ.

forrás: unsplash.com

A karácsonyfa kiválasztásának gyakorlati oldala

Lássuk be, a legtöbbünknek nincs ideje arra gondolni, hogy egy igazi karácsonyfát rendszeresen öntözni kell, fel kell söpörni a lehullott fenyőtűket (különösen, ha elfelejtjük megöntözni), és hogy az ünnepi szezon után hogyan szabaduljunk meg tőle. És említettük már az igazi fa beállítását, hogy jól üljön az állványban? És a szuroktól csöpögő szőnyeg vagy padló?

A mesterséges karácsonyfák leveszik ezeket az aggodalmakat. Egyszerűen szedje szét és helyezze el ott, ahol szüksége van rá, díszítse fel tetszés szerint, karácsony után távolítsa el, szedje le, csomagolja be, hogy megvédje a portól, tegye el a kijelölt helyére, és ismételje meg az egész folyamatot jövőre. Nem kell aggódnia amiatt, hogy le tudja-e szedni a karácsonyi díszeket, mire az élő karácsonyfák begyűjtésére sor kerül az Ön birtokán. Ha szeretné megkönnyíteni az életét, és a praktikum a középső neve, a választás ismét egyértelmű.

Könnyen ápolható és hosszú élettartamú

Az előző pontban már felvázoltuk, de az igazi karácsonyfának is szüksége van egy kis gondoskodásra, hogy ne hervadjon el, mielőtt a Mikulás elhozza az ajándékokat. Emellett nem szabad túlságosan huzatos helyiségbe vagy hőforrás közelébe tenni, hogy az ágak ne fonnyadjanak el gyorsan. Azt is figyelembe kell venned, hogy a frissen vágott élő karácsonyfa körülbelül négy hétig lesz szép, utána az ágak fokozatosan hervadni kezdenek, még akkor is, ha jól megöntözöd. Ha tehát valamilyen okból kifolyólag egy-két napnál többel karácsony előtt szeretné felállítani a fát, és később, mint Háromkirályok napja után szeretné letenni, csalódhat.

Ebben is a műfa van előnyben, rengeteg időt spórolhatsz meg vele, és megkönnyíti az életedet, egyszerűen nem kell aggódnod emiatt. Egyáltalán nem kell gondoznod, így ugyanúgy néz ki, mint amikor az első napon felállítod az állványra. Akkor is megőrzi hibátlan külsejét, ha már az ötödik szezont veszed ki a pincéből, így még most is a mesterséges változat felé billen a mérleg nyelve.

Mi a helyzet az ökológiával?

Hosszú vita folyik arról, hogy melyik fa a jobb választás, ha a bolygóra gyakorolt hatást akarjuk figyelembe venni. Igaz ugyan, hogy az igazi karácsonyfa oxigént termel és szén-dioxidot "lélegzik" be az alatt az idő alatt, amíg az erdei faiskolában a kívánt méretre nő, de a szén-dioxid-kibocsátás a szállítás során és karácsony után is megtörténik, akárcsak a mesterséges karácsonyfák esetében.

A brit Carbon Trust számításai szerint egy mesterséges karácsonyfa átlagos szénlábnyoma körülbelül 40 kg CO2. Egyetlen valódi karácsonyfa szén-dioxid-lábnyoma nagyjából 5 kg CO2, ha helyben termesztették, és az ünnepi szezon után tüzelőanyagként használják fel. Ha azonban egy hulladéklerakóban végzi, a szén-dioxid-kibocsátása ennek több mint háromszorosa lesz. Mindig attól függ, honnan származik, és mi történik vele karácsony után.

Ha tehát nem cserélgeted túl gyakran a műkarácsonyfádat, hanem legalább 5 évig kitartasz mellette, egyáltalán nem kell azzal vádolnod magad, hogy környezetvédő barbár vagy, aki nem törődik a bolygóval. Nagyjából ennyi idő alatt kiegyenlíted egy valódi és egy mesterséges karácsonyfa szén-dioxid-kibocsátását. Ráadásul manapság sok fa újrahasznosított anyagokból készül, ami egy újabb plusz. Ha mégis úgy dönt, hogy lecseréli egy újjal, mindig fontolja meg, hogy a régi műkarácsonyfát először elajándékozza valakinek, aki még értékelni fogja, esetleg egy kórháznak, idősek otthonának stb.

Biztonság

Azok a háztartások, ahol kisgyermekek vagy állatok, különösen kistestű kutyák és macskák élnek, hajlamosak aggódni amiatt, hogy háziállataik a karácsonyi ünnepek alatt felborítják a karácsonyfát. Elvégre nem mindenhol van szem előtt, és a sok fény és csillogás nagy vonzerőt jelent minden rosszcsont gyermek számára. Nem mindegy, hogy egy gyermek vagy háziállat magára húzza-e a könnyű műanyag karácsonyfát, mint egy természetes fát, amelynek sokkal nagyobb a súlya, és még szúrósabbak is a tűi, mint a mesterséges másának.

forrás: pixabay.com

Gyönyörű műkarácsonyfákat remek áron találsz itt: https://www.bonu.hu/karacsonyfak

A mesterséges karácsonyfák típusai

A műkarácsonyfák külseje a korábbiakhoz képest jelentősen javult, és ma már gyakran első pillantásra meg sem lehet különböztetni őket az igazitól. Különösen a jobb minőségűek valódi fenyőkön, fenyőkön, fenyőfákon vagy más tűlevelűeken alapulnak, és méretek, a fa alakja, színe, sűrűsége, az ágak elhelyezkedése és távolsága, valamint a tűk alakja, ac vastagsága és hossza tekintetében felveszik a versenyt az élő fákkal.

Mely tűlevelűek a mesterséges karácsonyfák modelljei?

A legnépszerűbb karácsonyfafajták a fenyők, a lucfenyők. A karácsonyfák között egyértelműen a fenyők vezetnek. Szépen szimmetrikusak, elegánsak, formájuk szabályos, tűleveleik sűrűek, az ágak bolyhosnak tűnnek. A lucfenyő gyönyörű színezésével és érdekes, természetesen egyenetlen ágelosztásával nyűgöz le. A fenyő ágai vékonyabbak, tűlevelei hosszabbak, de sajátos karakterük van, és masszívnak tűnnek.

Választhat hagyományos zöld karácsonyfát, sűrű műkarácsonyfákat a zöld különböző árnyalataiban, az élénkzöld kaukázusi fenyőtől az acélzöld normandiai fenyőn át a jeges zöld lucfenyőig, a sötétzöld kaliforniai lucfenyőig és a buja zöld himalájai fenyőig. A mesterséges utánzatoknál nem kell figyelembe vennie a fák jellemzőit, egyszerűen csak válassza ki a legjobban tetsző fát. A klasszikus fák mellett hófödte fákat és szokatlan színeket is találsz.

A műfák magassága, alakja és anyaga

A fák különböző magasságban kaphatók, alapesetben 120 cm-től 250 cm-ig, ezért győződjön meg róla, hogy választását a rendelkezésre álló helyhez igazítja. Ami a formát illeti, a piacon vannak klasszikus, telt formájú fák, valamint keskenyebb fák, amelyek karcsúbbak és kevesebb helyet foglalnak el. Ezenkívül találkozhat olyan fákkal is, amelyeket a falnak támasztva, de hiányzik a hátoldaluk, amely lapos, így kevesebb helyet foglalnak el a szobában.

A mesterséges karácsonyfák készítéséhez leggyakrabban használt anyag a PVC, a polietilén vagy ezek kombinációja. A PVC fák a legolcsóbbak közé tartoznak, tartósak, és hosszú évekig gond nélkül megőrzik színüket. Hátrányuk az olcsó megjelenésük, a tűk drótokra vannak rögzítve, így kicsit úgy nézhetnek ki, mint a kefék. A 3D karácsonyfaként is ismert PE-fák nagyon valósághű tűkkel és természetesebb megjelenéssel büszkélkedhetnek, de színtartósságuk általában rosszabb, és idővel kifakulhatnak. Az ideális tehát az anyagok kombinációja: PE a gallyakhoz és PVC a fa többi részéhez stb.

Tippek a karácsonyfák díszítéséhez

Egy szépen feldíszített karácsonyfára öröm ránézni. Mindenkinek más az ízlése, és minden családban más az elképzelés arról, hogyan kell kinéznie egy fának. Vannak, akik ragaszkodnak a legújabb trendekhez és színajánlatokhoz, mások nem a gyerekkorukból emlékezetes karácsonyfa retro megjelenését szeretnék. Hogy a tiéd hogyan néz ki, az csak rajtad múlik. Minden arról szól, hogy segítsen meghitt ünnepi hangulatot teremteni.

Vegye elő a karácsonyi díszeket, tegyen fel néhány karácsonyi éneket, és tegye a díszítést egy kedves családi hagyománnyá, amelyre még évek múlva is szívesen fog emlékezni. Ha nem vagy túlságosan esztétikai beállítottságú, kipróbálhatod a mesterséges karácsonyfa részben vagy teljesen feldíszített modelljét. Leggyakrabban a fát ledes fényekkel, műhóval, fenyőfával vagy fenyőtobozokkal, harangokkal és egyéb díszítőelemekkel felszerelve kínálják. Ott tényleg csak minimális erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy az eredmény lélegzetelállító legyen.

Mi az aktuális sláger, és mit hagysz inkább a szekrényben?

Még mindig a karácsonyfákról beszélünk, ne aggódj! Akárcsak az öltözködésben, a fáknál is látunk trendeket, amelyek óriási népszerűségnek örvendenek a szezonban. Idén a karácsonyi rózsák, a nagy, fényűző masnik, a madártollak lesznek a menők. A népszerűség farvizén jelenleg a színes fényes láncok, a lécek, a társalgó fények és a túl sok színkombináció együttese áll.

forrás: unsplash.com

Bevált színkombinációk a piros, zöld és arany, a fehér bármelyik pasztellszínnel kombinálva, vagy a rusztikus megjelenésű, juta szalagokkal, szárított gyümölcsökkel és tobozokkal díszített fa.

Néhány gyakorlati tipp a fa díszítéséhez

Ha szeretsz lépést tartani a korral, és érdekelnek a modern karácsonyi dekorációk, az interneten például tippeket találhatsz a fa díszítésére. A Pinterest vagy az Instagram tele van inspiráló ötletekkel, amelyek még azokat is eligazíthatják, akiknek az esztétikai érzékük nem éppen az erősségük. De hogyan kezdjünk hozzá, hogy a díszítés a lehető leghatékonyabb legyen? A szakértők a következőket tanácsolják:

  • Mielőtt még elkezdenéd felállítani a fát, találd meg a tökéletes helyet neki, ahol nem fog szagot árasztani vagy huzatban állni, közel egy radiátorhoz, kandallóhoz vagy más hőforráshoz. Az is fontos, hogy a hely közel legyen a világításhoz szükséges elektromos aljzathoz.
  • Helyezze a karácsonyfaállványt a kiválasztott helyre. Ha az állvány nem túl esztétikus, és rontaná a benyomást, célszerű ügyesen elrejteni. Becsomagolhatja jutával, vagy más módon díszítheti.
  • Ha a fa már az állványban van, itt az ideje a fényeknek. Mielőtt körbetekernéd a fát, győződj meg róla, hogy mind világít, és nem kell majd egyet sem kicserélned.
  • A fényfüzért a lehető legegyenletesebben tekerje körbe az egész fát, a tetejétől kezdve lefelé haladva. Ahhoz, hogy a fények hatása a lehető legimpozánsabb legyen, és mélységet adjon a fának, helyezze a fényeket az ágak mentén, amennyire csak lehet, befelé. Egy másik lehetőség a fényfüzér elhelyezésére a fán az, ha elölről, cikkcakkos módon akasztja fel a fényfüzéreket. Ez akkor hatékony, ha a szoba egyik sarkában helyezted el a fát, nem kell annyira figyelned a hátuljára, amely így rejtve marad, és a díszítés is könnyebben megy.
  • Gondold át, milyen színekhez szeretnéd illeszteni a díszeket. Válassza ki a karácsonyfadíszeket ennek megfelelően. Kezdd nagy gömbökkel, és ezeket a fa törzséhez közelebb, Z alakban akaszd fel. A kisebb gömböket egyenletesen helyezze el az ágak szélére, játszva a méretekkel és formákkal. Először egyszínű darabokat akasszon fel, majd finomítsa a megjelenést dekoratívabb, színes díszekkel.
  • A gömbök után tetszés szerint adjon hozzá fenyőtobozokat, szalagokat, virágokat, girlandokat és egyéb díszeket. Ismét próbáljon nagyobb díszeket középre, kisebbeket a szélére akasztani, hogy mélységet teremtsen.
  • Ha még mindig hiányzik valami a fádról, díszítheted szalonfényekkel. Végül ne felejtsen el egy kitűzőt, leggyakrabban csillagot, hópihét vagy érdekes masnit elhelyezni a karácsonyfán, hogy harmonizáljon a többi díszítéssel.

forrás: unsplash.com

Tippünk: Hiányzik az élő karácsonyfa jellegzetes illata, amikor mesterséges karácsonyfát állítasz fel? Erre is van megoldásunk. Díszítésként hazavihetsz egy ág fenyőtűt, vagy illatos hangulatot teremthetsz egy aromalámpával és a kedvenc tűleveled illatát tartalmazó illóolajjal, egy karácsonyi illatkeverékkel vagy egy illatgyertyával.