A-tól Z-ig műanyag üvegházak – minden, amit tudni kell róluk

A saját zöldségtermesztés öröme leírhatatlan. Ha van egy kis hely a kertben, ahol műanyag üvegházat helyezhet el, ne habozzon. Bárki, aki rendszeresen termeszt különféle típusú növényeket, profitálhat a műanyag üvegházak előnyeiből. A növekedés és érés felgyorsítása, a növények védelme mellett a megfizethető ár és a széles méretválaszték is óriási előnyt jelent. A virágok termesztéséhez a gyümölcs és zöldség mellett a műanyag üvegházak is kiváló feltételeket biztosítanak.

Ebben a cikkben válaszokat készítettünk a műanyag üvegházakkal kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdésekre.

1. Mit neveljünk műanyag üvegházban

A műanyag üvegházakban különösen jól teljesítő növények közé tartozik a különféle paradicsomfajták – cseresznye-, örökség- és bokorparadicsom. A paradicsomnak 20-25 Celsius-fok körüli hőmérsékletre van szüksége a növekedéshez, a műanyag üvegházban pedig kiválóak a körülmények, még jobbak is, mert könnyebben szabályozható a páratartalom, és így csökkenthető a penészesedés.

A fűszernövények és saláták kedvelőinek egy műanyag üvegház rendszeres bazsalikom, citromfű és oregánó utánpótlást biztosíthat. A zeller, a brokkoli vagy a karfiol is jól érzi magát itt, sőt még csípős paprikát is termeszthetünk. Az eper a legelterjedtebb műanyag üvegházban termesztett gyümölcs, de a meleg és párás környezet is jól esik a szőlőnek. Ez árnyékot ad más növényeknek.

Egy műanyag üvegház jó salátauborka termést is adhat. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az uborka növekedéséhez stabil, 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletre van szükség, ezért hidegebb időben érdemes felfűteni a műanyag üvegházat, hogy elkerüljük az éles hőmérséklet-ingadozásokat. Bár az uborkát alacsonyabb hőmérsékleten is termesztheti, fennáll a késedelmes betakarítás és a megváltozott íz veszélye.

2. Hogyan válasszuk ki az ideális műanyag üvegházat ?

Ha műanyag üvegházat vásárol, azt fogja tapasztalni, hogy a piacon számos lehetőség kínálkozik. Tanácsot adunk, hogy mely paraméterek elengedhetetlenek az eligazodáshoz.

A műanyag üvegházak típusai

Alagút - segítségével retek, saláta nevelhető és a szerkezetet, leggyakrabban hajlított rudakat a földbe szúrva a kiválasztott helyre teheti. Ezeket aztán védőfóliával vonják be, és megszületik a mini műanyag üvegház. Ha nincs sok helyed, praktikus megoldás.

Nagy kerti polialagút - klasszikus nagy kerti alagút, amely többféle méretben kapható, és lehetővé teszi, hogy azonnal belelépjen.

Tervezés

Ha jó minőségű műanyag üvegházat keres, mindenképp vegye figyelembe az építési anyagot, amikor kiválasztja. Annak érdekében, hogy ellenálljon az erős szélnek és a heves esőzésnek, tartós anyagokból kell készülnie, és szilárdan a helyén kell állnia. A leggyakrabban előforduló tervek a következők:

Alumínium - tartós, könnyű, nagy rugalmasságú
Műanyag - vízálló, könnyű, de nem olyan erős, és fennáll a törés veszélye. A műanyag konstrukció legnagyobb előnye az alacsony ár.
Acél - a legtartósabb anyag, erős, masszív, ellenáll a szélnek és az esőnek, a legtartósabb, de nagyobb méretű és drágább.

Fólia

A fólia a műanyag üvegház elengedhetetlen része, ezért érdemes odafigyelni arra is, hogy milyen anyagból készül. Mindenképpen azt szeretné, ha egy szezonnál tovább bírná, ezért a minőségre kell összpontosítania, hogy ne kelljen ilyen hamar cserefóliát vásárolnia műanyag üvegházához. A piacon megtalálható leggyakoribb fóliák közül néhány:

Agrofólia - ezt jellemzően üvegházakhoz használják, UV-stabilizálást biztosít, és többféle fólia is tartozik az agrofólia kifejezés alá - van, amelyik tartósabb, van, amelyik csak egy szezont bír.

Átlátszó laminált fólia - mechanikailag nagyon erős, mert megerősített ráccsal van ellátva, nagyon jól átereszti a fényt, alkalmas politunnelokhoz, de parenshez is.

Üvegházfólia - ahogy a neve is sugallja, leggyakrabban üvegházak fedésére használják, de a megerősített rácsnak köszönhetően műanyag üvegházakhoz is használják, hosszú élettartammal, időjárásállósággal és szilárdsággal büszkélkedhet.

Az ilyen típusú fóliákon kívül más, különböző színű változatok is kaphatók a piacon, ezért meg kell nézni azok tulajdonságait, és azt, hogy milyen körülmények között teljesítenek az elhelyezni kívánt körülmények között. Például van egy többrétegű PE. UV4 fólia zöld PP hálóval, amely beágyazódik a fólia szerkezetébe és növeli annak szilárdságát. Nagyon jó feltételeket biztosít a növények fejlődéséhez.

Földi kötény, ajtók, ablakok

Egyes polialagúttípusok földelőköténnyel vannak felszerelve a felület teljes szélességében és hosszában. A polialagút stabilabbá tétele érdekében a teljes területet földdel kell beborítani, és a tetejére kavicsokat kell helyezni. Az ablakok a páratartalom, a hőmérséklet és a légáramlás szabályozására szolgálnak. Leggyakrabban tépőzárral tekerhetők fel.

A szúnyoghálóval ellátott zárható ablakok megakadályozzák a nem kívánt látogatók bejutását a polialagútba és biztosítják a rendszeres szellőzést. Az ablakok mindkét oldali elhelyezése fontos az alapos légáramláshoz. A megfelelő szélességű, cipzárral zárható gördülőajtók is hozzájárulnak a műanyag üvegház funkcionalitásához.

Mérések

A műanyag üvegházak többféle méretben kaphatók. Ahhoz, hogy kiválassza a megfelelőt, ki kell gondolnia, mekkora a kertje, mekkora helyet foglalhat el az üvegház, és mit szeretne benne termeszteni. A polialagút 2 méteres magassága lehetővé teszi, hogy kényelmesen mozogjon anélkül, hogy guggolásra lenne szüksége. A legkelendőbb méretek a 2x3 m vagy a 3x6 m, de természetesen van nagyobb lehetőség is.

Ár

Számos tényező befolyásolja az árat: a műanyag üvegház méretei, a felhasznált anyag, a márka, a tartozékok és egyebek. Ha jó üzletet szeretne szerezni egy műanyag üvegházban, akkor ideális a szezon utáni akció.

3. Hol helyezzük el a műanyag üvegházat ?

Természetesen ez mindig a helytől, a kert elrendezésétől és egyéb egyéni tényezőktől függ, de ha néhány ügyes trükköt bevet, pénzt takaríthat meg, és jobb eredményeket érhet el.

A fűtőtestek használatának elkerülése érdekében felhasználhatja a ház vagy nyaraló úgynevezett "hulladékhőjét", és a műanyag üvegházat a ház déli, délnyugati vagy délkeleti oldalára helyezheti, és kihasználhatja a hőszigetelést, ill. a ház falainak hőtároló tulajdonságai. Ezen túlmenően, ha az épületnek fehér fala van, ez visszaveri a fényt a műanyag üvegházba, és a növényei erősebben megvilágítják.

Szintén okos lépés az üvegház szélárnyékba helyezése. Megóvja az erős szél esetleges károsodásától, mivel szerkezete nem olyan erős, mint egy üvegházé.

4. A gyümölcs- és zöldségtermesztés előnyei üvegházban

Az üvegháznak számos előnye van, amelyek megkönnyítik a szezonális gyümölcs- és zöldségtermesztést.

Mozgó

Üvegházzal összehasonlítva egyértelműen győztes abban, hogy szükség esetén könnyen áthelyezhető más helyre. Ha egy adott helyen a talaj már kimerült, vagy akár kártevőkkel, betegségekkel fertőzött, könnyen áthelyezhető máshova, könnyű súlya és kialakítása ezt lehetővé teszi.

Stabil körülmények fenntartása

A műanyag üvegház megakadályozhatja a víz gyors kifolyását a talajból, a benne lévő nagy mennyiségű levegő pedig biztosítja, hogy a hőmérséklet ne ingadozzon, és optimális szinten maradjon, a növények nem szenvednek hőmérsékleti sokkot öntözéskor és gyorsabban nőnek. Az üvegházzal egészséges gyümölcsöt és zöldséget is termeszthet, és csökkentheti a gombás betegségek kockázatát. A növények levelei és szárai jól védettek és ideális klímával rendelkeznek, így kevésbé fogékonyak a gombás betegségekre.

Bár szélességi körünkön nagyon jó feltételek vannak a különféle gyümölcsök és zöldségek termesztésére, előfordulhat, hogy olyanokat is termeszthet, amelyek a szlovák éghajlaton nem megszokottak.

Növényvédelem

Az üvegházon lévő UV fóliák védik a növényeket az erős napfénytől. Elegendő fényt, nedvességet és hőt biztosítanak, ami gyorsabbá teszi a gyümölcs növekedését és érését. A fólia emellett megvédi a gyümölcsöt, zöldséget, virágot és fűszernövényt a széltől, a heves esőtől és a hőmérséklet-ingadozásoktól.

5. Gőzös üvegház, üvegház vagy műanyag üvegház ?

Érdekel, melyik lehetőséget válassza? Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, van bennük közös, van, amiben különböznek. Mindhárom lehetőség lehetővé teszi a palánták előnevelését, a betakarítás felgyorsítását és a termékenység növelését, vagy olyan növények termesztését, amelyeknek nincs esélyük túlélni a hagyományos kerti ágyásokban. Használhatja őket külön-külön, vagy kiválaszthatja az Önnek legmegfelelőbb kombinációt.

A műanyag üvegházakat nem építik egész évben gyümölcs- és zöldségtermesztésre, fűtött üvegházban viszont ez lehetséges.

Ha a műanyag üvegházat a gőzös üvegházzal hasonlítjuk össze, akkor mérete és magassága miatt egyértelműen a nyerő, hiszen lehet benne dolgozni, akár tavaszi előkészítő munkákat is végezni, ha asztalt, polcokat viszel be. A gőzös üvegház segítségünkre lesz a palánták előnevelésében, a saláta vagy a retek növekedésének felgyorsításában, nyáron pedig normál ágyásként is használhatjuk. A három lehetőség közül a gőzös üvegház a legolcsóbb megoldás.

Az üvegházhoz képest a műanyag üvegháznak megvan az az előnye, hogy a fóliái könnyen cserélhetők, és ha minőségbe fektetünk, nagyon sokáig kitartanak. Ha az üvegházán eltörik az üveg, a sérült alkatrészek javításának és cseréjének költsége sokkal magasabb lesz. Egy üvegház vásárlásakor nagyobb befektetést igényel, mint egy műanyag üvegház, és nem mozgatható olyan könnyen, mint amennyire szükség lenne. Nem kell egész évben üvegházat tartanod a kertben, egyszerűen szétszeded és összeszerelheted, elég benyomni a szerkezetet az ágyásba. A fóliaágyások ezért kezdők és igénytelen termesztők számára is megfelelőek.

A műanyag üvegházak hátrányai

Az üvegház azonban bizonyos esetekben előnyt jelent a műanyag üvegházzal szemben. Ha vegyszeres spray-t használ, lerövidíti a fólia élettartamát, ami az üveg esetében nem mondható el. A mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállás is nagyobb üvegházban. Az üvegház szilárd felépítése sokkal könnyebben ellenáll az erős szélnek és viharnak.

Az üvegházak gyakran rengeteg kiegészítőt tartalmaznak, amelyek megkönnyítik az ültetést és a növények termesztését. Műanyag üvegház esetén a választék korlátozottabb, de különböző típusú állványokat, polcokat, állványokat és asztalokat használhat, hogy megkönnyítse munkáját. Léteznek hőmérők és öntözőrendszerek is, ha komolyan gondolja a termesztést. A műanyag üvegház nem alkalmas egész évben gyümölcs- és zöldségtermesztésre, mert gyengébb szigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, mint az üvegházé.

6. Mire kell figyelni, ha műanyag üvegházban termesztünk!

A bőséges termés élvezetéhez érdemes betartani a jó szándékú tanácsokat, amelyek megkönnyíthetik az életét, és megelőzhetik a növényeket érintő különféle problémákat.

Locsolás

Öntözze a növényeket közvetlenül a gyökerekhez, és próbálja meg megakadályozni, hogy víz kerüljön a levelekre. A lehető leghatékonyabb öntözés érdekében enyhén öntözze meg a talajt. Gondolja át és konzultáljon szakemberrel, hogy milyen öntözőrendszer lenne megfelelő az Ön igényeinek, állítsa be a megfelelő öntözési rendet, hogy a növények az ideális időben megfelelő mennyiségű vizet kapjanak. Az öntözéshez mindig jó minőségű, tiszta és biztonságos vizet használjunk, különösen, ha öntözési technológiát alkalmazunk. A vízben lévő szennyeződések eltömíthetik a fúvókákat.

A megfelelő öntözőrendszer kiválasztásakor vegyük figyelembe a növények egyedi igényeit. Vannak, akik nem tűrik a felületi nedvesedést, de a gyökérzónában megfelelő mennyiségű vizet igényelnek. Másoknak magas páratartalomra van szükségük, míg másoknak a felső és az alsó öntözés kombinációja szükséges.

Növénytávolság

Amikor azt tervezi, hogy mit szeretne termeszteni a műanyag üvegházban, ne feledje, hogy egyes zöldségek nem tolerálják egymást, és nem szabad egymás mellé ültetni. A paradicsom nem szereti az uborkát és a paprikát, ezért érdemesebb külön ültetni őket, mint egy fóliaágyásba.

Ha több fajta zöldséget szeretne termeszteni, próbálja meg a hasonló körülményeket kedvelőket. Az uborka sokkal több nedvességet igényel, mint a paradicsom vagy a paprika. Egy nagy műanyag üvegház lehetővé teszi a különböző igényű növények megfelelő elhelyezését: paprika az ajtó felé és uborka a végén. Ha azonban kicsi a helyed, ne próbálj túl sok zöldséget belezsúfolni, különben nem lesz jó a termés. Minden növénynek elegendő helyre és tápanyagra van szüksége az egészséges növekedéshez.

Talaj előkészítés

A műanyag üvegházban a talaj előkészítését a szezonra ideális esetben ősszel kell elkezdeni. A szerves trágya, a trágya biztosítja a talajt a szükséges tápanyagokkal. Az első növények kiültetése előtt célszerű alaposan meglocsolni a talajt. Ez megkönnyíti a növények gyökeresedését. Ezenkívül az ültetés előtt műtrágyázni kell a talajt ipari műtrágyával vagy granulált trágyával, csirkehústrágyával, házi komposzttal vagy vermikomposzttal.

A kártevők irtásának módja és a szellőztetés fontossága

A megelőző intézkedések elengedhetetlenek ahhoz, hogy a zárt térben ne teremtsék meg a feltételeket a különböző betegségek, penészgombák és kártevők elszaporodásához. A műanyag üvegház alapos szellőztetése fontos megelőző intézkedés, de ugyanilyen fontos, hogy csak egészséges növényeket ültessünk.

Ha nem szellőzteti rendszeresen műanyag üvegházát, azzal kockáztatja a penészgomba és egyéb kellemetlen problémák kialakulását. Különösen a forró nyári hónapokban a növényeknek friss levegőt kell lélegezniük, különben túlmelegednek, és a termése veszélybe kerül.

7. A műanyag üvegház gondozása

Annak érdekében, hogy műanyag üvegháza megbízhatóan szolgálhasson, gondoskodnia kell róla. Az összecsukható műanyag üvegházat télre szét kell szerelni, és ki kell rakni a kertből, hogy tavasszal újra fel tudjuk rakni. Azonban az ajánlások ellenére, ha hóeséskor állva hagyja, távolítsa el a fóliát a fóliáról, hogy a szerkezet ne deformálódjon a hó és a jég súlya miatt. Erős fagyok esetén ügyeljen arra, hogy a burkolatot a lehető legjobban meglazítsa. Ha túl szorosak, megrepedhetnek. Ön is egyszerűen, olcsón és kényelmesen termesztheti saját zöldségeit, fűszernövényeit és gyümölcseit. Tekintse meg műanyag üvegházaink kínálatát, és válassza ki az igényeinek leginkább megfelelőt, hogy hamarosan élvezhesse saját betakarítását.