Hogyan teremtsünk otthon mesebeli karácsonyi hangulatot? 8 tipp a belsőépítészethez

8 tipp a belsőépítészethez

Szereted a karácsonyt? Teremts lélegzetelállító ünnepi hangulatot, mint egy meséből. Legyen szó kis lakásról vagy nagy házról, a klasszikus dekorációt részesíti előnyben, vagy a modernebb dekorációkat részesíti előnyben, mi tanácsot adunk, hogyan varázsolja otthonát egy varázslatos hangulatos térré, amelyet még a Mikulás asszony sem szégyellne.

Merítsen ihletet tippjeinkből és gyakorlati tanácsainkból, és rendezze be nappaliját, hálószobáját, konyháját vagy előszobáját néhány (vagy akár az összes) elképzelésünk szerint:

1. Karácsonyfa, mint a karácsony szimbóluma

Egyetlen karácsonyi dekoráció sem lenne teljes egy gyönyörű karácsonyfa nélkül. Azonnal a szoba domináns elemévé válik, és az egész család örömteli pillanatokat élvezhet a díszítés során. Az, hogy élő vagy mesterséges karácsonyfát választ, az Önön múlik, csakúgy, mint a kívánt színkombináción és méretén. Ha a térbeli lehetőségek nem teszik lehetővé, hogy élvezze a klasszikus fát, bevonhatja fantáziáját és létrehozhat egy nem szokványos modellt.

A fa a 17. század óta van otthonunkban, bár 1570 körül jelent meg a színen a németországi Brémában. Innentől ez a szokás fokozatosan elterjedt az egész világon, és ma már annyi formája van, hogy mindenki megtalálja a magáét.

2. Karácsonyi asztaldísz

Terítsen ünnepi asztalt a karácsonyi vacsorára, és élvezze azt a hangulatot, amelyet évente csak egyszer tapasztal.

 Forrás: unsplash.com

December 24-én a karácsonyi stólák vagy terítők sem hiányozhatnak az asztalról, de a díszek és az élővirágok sem hiányozhatnak, amelyek megszépítik az ebédlőt, és egy kis komolyságot, egyediséget adnak az étkezésnek. Hiszen az egész család összegyűlik az asztalhoz, hogy a napok, hetekig tartó készülődés után végre kipihenjék magukat, így érthető, ha egy szemnek tetsző környezetben próbáljuk a lehető legkellemesebben megélni ezeket a pillanatokat.

A karácsonyi rózsa vagy más élő díszek mellett a mécsesben elhelyezett adventi gyertyák szépíthetik az ünnepi asztalt. Ha színes karácsonyi díszeket választunk az asztal elrendezésére, az abrosz legyen tisztességesebb, egyszínűbb, vagy csak finom mintájú, hogy minden szépen kiemelkedjen. A karácsonyi díszek anyagának és színének kiválasztásakor kövesse ízlését, a ház többi dekorációját, és ne féljen a merészebb, exkluzív benyomást keltő színektől. Különösen népszerű a mélyvörös, az arany és az ezüst, de mostanában előtérbe kerülnek a természetes anyagok, a semleges árnyalatú textíliák szárított naranccsal, fenyőtobozokkal, fahéjjal és illatos tűlevelű ágakkal kiegészítve. Bár kevesen viseljük el a terítőt a hétköznapokban, a karácsonyi asztal szó szerint karácsonyi terítőt vagy futószalagot kér.

3. Karácsonyi lepedők, párnák és textíliák

Ha a legkevesebb pénzből szeretné elérni a legjelentősebb változást otthonában, támaszkodjon a textilek erejére. A felismerhetetlenségig átalakítja a belső teret, ha olyan apróságot is megváltoztat, mint a függöny. Karácsonyra tedd félre azokat a klasszikusokat, amelyek a szokásos évben díszítik a szobákat, és akassz fel ünnepi karácsonyi függönyöket a szobákba. Azonnal különleges hangulatot teremtenek. Hagyja, hogy az egész házban elterjedjen, és cserélje ki az ágyneműt karácsonyi lepedőre, jellegzetes motívumokkal.

 Forrás:pixabay.com

A fagyöngy, rénszarvas, havas táj, feldíszített fa, ajándékok, feliratok vagy más, karácsonyt idéző grafikai elemekkel díszített karácsonyi párnák a kanapéra, kedvenc székre vagy kanapéra is alkalmasak lesznek. A bozontos karácsonyi párnák is divatosak, amelyek önmagukban is a meghittség megtestesítői, és tökéletesen kiegészítik a még kifejezőbb dekorációkat.

4. Karácsonyi fények és gyertyák

Semmi sem varázsol olyan meghitt hangulatot, mint a gyengéden pislákoló gyertyalángok egy gyönyörű gyertyatartóban. Ha a fények szerelmese, egy LED diódával ellátott karácsonyi függöny lesz a megfelelő, például a hálószobában. Lassíts az adventi gyertya lángjával, ne félj kombinálni többféle karácsonyi világítást, mécseseket, gyertyákat és élvezd a családdal együtt romantikus világítás mellett az estéket.

Forrás: pixabay.com

5. Fenyőtűk és fahéj illata

Milyen illatot kötsz a karácsonyi ünnepekhez? Mézharmattal, fahéjjal, fenyőtűvel vagy naranccsal? A szaglás az egyik érzékszerv, amellyel a környezetet érzékeljük, így az ünnepek alatt sem hiányozhat egy jó közérzetet, kikapcsolódást és élvezetet hozó aroma, hogy ezzel illatosíthasd otthonodat.

Ha nincs élő fája vagy gallya, vagy koszorúja, akkor tegyen az aromalámpába néhány csepp fenyőtű illatú illóolajat vagy karácsonyi illatkeveréket. Egy másik lehetőség az illatos gyertyák elhelyezése a szobákban. Közülünk ügyesebbek akár otthon is elkészíthetik saját illatú karácsonyi gyertyákat és ajándékozhatják szeretteinek.

Készítheted szójából vagy méhviaszból, amit vízfürdőben oldasz fel. Helyezzen egy viasszal átitatott kanócot egy üvegedénybe, és hagyja, hogy kilógjon a tartályból, és elegendő margóval szárítsa meg. Az olvasztott viaszhoz tetszés szerinti illóolajokat adhatunk, és a hatás érdekében a kanóclapon kívül például szegfűszeget szórhatunk az edény aljára. Óvatosan öntse rá a viaszt, és hagyja megkeményedni a gyertyát. Ezután zsineggel átkötheti a tartályt, vagy más módon díszítheti, és már kész is.

6. Koszorú ajtónak vagy ablaknak

 Forrás: unsplash.com

A koszorúk a klasszikus dekorációk közé tartoznak, amelyeket természetesen a karácsonyhoz kötünk. Kicsi, diszkrét és nagy, gazdagon díszített, gyönyörűen feltűnik az ajtón, de bármelyik helyiségben elhelyezheti őket ablakon vagy a fal egy szabad részén. Még ebben az esetben is van lehetőséged hazahozni egy briarból készült élő koszorút, vagy fogadni egy gyönyörű műkoszorút, ami hosszú évekig szolgál majd. Mit szólnál, ha elkészítenéd magad, és tetszés szerint díszítenéd? Bárhogy is döntesz, egy koszorúval nem hibázhatsz!

7. Belső karácsonyi díszek

Még a lakásban szétszórt apróságok is magasabb szintre emelhetik karácsonyi dekorációját. Gyertyatartók, füzérek, gallyak, betlehemek, de karácsonyi figurák, angyalszobrok, harangok, csillagok, más dekorációval elhelyezett karácsonyi bálok is, például tálcára vagy átlátszó üvegvázába emlékeztetnek, hogy a legszebb idő év van folyamatban.

 Forrás: pixabay.com

8. Építsen a bevált ünnepi színkombinációkra

Akár követi a legújabb trendeket a karácsonyfadíszítés során, akár nem, a karácsonyi dekorációban a színek harmonikus összeillesztése garantálja a hangulatos környezetet, amelyre mindannyian törekszünk otthonunkban az ünnepek alatt. Nem mindenkit ajándékoztak meg erős esztétikai érzékkel és azzal az ajándékkal, hogy bármit úgy rendezzünk el, mintha valami katalógusból nézne ki, de egy kis erőfeszítéssel és néhány okos tanáccsal és ajánlással még a legantitehetségesebb is képes elővarázsolni a varázslatos légkört.

Az egyik hagyományos színkombináció a piros, zöld és arany. Az ezekkel a színekkel összehangolt belső tér fényűzőnek és királyinak tűnik. A paletta bordó, sötétzöld és arany variációja ugyanolyan fényűzően fog kinézni. A modernebb ünnepi kombinációk szerelmesei az ezüst, fehér és kék elemek kombinációját kedvelik, vagy jégkék helyett próbálják ki a lilát.

Az elmúlt évek slágere is a természethez való visszatérés és a természetben fellelhető semleges színek előtérbe helyezése.

Ha nem vagy biztos benne, akkor sem fogsz elrontani semmit, ha csak egy színt választasz dominánsnak. A legnépszerűbb az arany, ezüst árnyalatok vagy akár hófehér, vagy kombinálja a királykék, púderrózsaszín vagy ezüst, rezet vagy aranyat fehérrel. A színpaletta kiválasztását rendelje alá az otthon általános dekorációjának.