Hogyan válasszunk szőnyegeket otthonunkban és hogyan gondozzuk őket ?

A leggyakrabban használt szőnyegszálak

Ha megnézi, milyen anyagból készült a szőnyeg, az nagyban befolyásolja, mennyire lesz elégedett a választásával. Minden anyagnak másak a tulajdonságai, ezért jó tudni, hogy mit várhatunk el tőle, és mit nem.

A szintetikus anyagok, mint a poliamid, polipropilén, poliészter stb., általában olcsóbbak, könnyebben tisztíthatók, viszonylag tartósak, de hajlamosabbak a szálak kopására és törésére.

A természetes anyagokból (gyapjú, kókuszrost, pamut, szizál, viszkóz, juta és egyebek) készült szőnyegek általában valamivel nagyobb befektetést igényelnek és nehezebben karbantarthatók, de puhábbak, rugalmasabbak és nedvességet adnak a térnek. Száraz környezetben, éppen ellenkezőleg, felszívják a nedvességet.

Polipropilén (PP)

Ha olyan olcsó szőnyegeket keres, amelyek ellenállnak a penésznek, nem szívják fel a nedvességet, nem tartják fel a port, és antisztatikus tulajdonságokkal rendelkeznek, akkor valószínűleg polipropilén szálas szőnyegekkel találkozhat. A polipropilén az egyik legszélesebb körben használt anyag a szőnyeggyártáshoz, színei nagyon jók, nem nehéz karbantartani, padlófűtésre is alkalmas, allergiások kedvelt választása, de szennyeződésállósága miatt rosszabb. Ezért nem alkalmas nagyon forgalmas helyekre.

Akril / poliakril (PA)

Kellemes, puha mesterséges anyag, amely nagyon hasonlít a természetesre. Kiváló minőség, hosszú élettartam, fakulás- és kopásállóság, színtartósság jellemzi, és nem fogja fel a port. Ellenáll a molyoknak, baktériumoknak, gombáknak is, meleg, kellemes tapintású. Népszerű például a konyhai szőnyegfelületeken.

Poliészter (PES)

A szőnyegkészítés másik népszerű anyaga a poliészter. Foltálló, színstabil és szinte korlátlan színválasztékot kínál, nem szívja fel a port, így allergiások számára is alkalmas és előnyei közé tartozik a magas fényesség. Az alacsony szálú poliészter szőnyegek a selyemhez vagy a viszkózhoz hasonlítanak, a magas szálú szőnyegek nagyon terjedelmesek és bozontosak – úgynevezett bozontos szőnyegek.

A poliészter szőnyeg általában kiváló választás otthoni vagy lakatlan üzlethelyiségekbe.

Poliamid

Ha olyan szőnyeget keres, amelyet nem nehéz karbantartani, és mosógépben is mosható, a poliamid megfelelő lehet. Kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságaival, valamint penész- és baktériumállóságával is örömet okoz, ráadásul kedvező áron kapható. Általában alacsony szálú poliamid szőnyegek, és olyan puha tapintásúak, mint a bársony.

Gyapjú

A gyapjú természetes anyag, ezért a szőnyegek általában drágábbak, de cserébe kiváló hőszigetelő tulajdonságokat, színtartósságot, tartósságot kapunk, kellemes tapintású, szennyeződésálló anyag. Másrészt egy új gyapjúszőnyeg az elején hajlamos egy kicsit leengedni. Gyapjúszőnyeg befektetés.

Pamut

A pamut nem csak tapintásra, hanem tapintásra is kellemes anyag, így nagyon kedvelt gyerekszoba, nappali szőnyeg a kanapéhoz, és hálószobába is. Bár hajlamosabb a foltokra, mosógépben mosható.

Viszkóz

A viszkóz, vagy akár a selyem fényes, puha és fényűző. Cellulóz kémiai kezelésével állítják elő, és a belőle készült szőnyegek tartósak és kiváló minőségűek. Nedves körülmények között azonban a viszkóz veszít erejéből, ezért szükséges a viszkóz szőnyegek száraz tisztítása vagy professzionális vegytisztító használata.

Hogyan tájékozódj a hajtípusokban

A haj kialakításának módja, típusa, sűrűsége és magassága befolyásolja a futófelület rétegét és annak tartósságát. A nagyobb szőrszámú szőnyegek általában jobban ellenállnak a kopásnak. Az alapvető hajtípusok a hurkok, a vágott haj, és ezek kombinációja, de találsz a piacon szőrtelen szőnyegeket is. A haj magassága is fontos szerepet játszik abban, hogy a szőnyeget hogyan ápolják és hol alkalmasak.

Hurok

A szál kezeletlen, felületét hurok alkotja, amely szabályos vagy szabálytalan. Az ilyen szőnyegek előnye a hosszú élettartam és az alacsony karbantartási igény, ezért alkalmasak olyan helyiségekbe, ahol gyakran tartózkodunk.

Vágott hajú szőnyegek

A hurok végén a szálat függőleges szálakká vágják, és összefonják. Sűrűek és alkalmasak a hétköznapi háztartásokra, de valamivel drágábbak, mint a klasszikus hurkok. A vágás többféle lehet: az azonos magasságba vágott hurkok végei egységes hatást keltenek, ha a hurkok végeit különböző magasságra vágjuk, érdekes 3D hatást kap a szőnyeg.

Hurok és haj kombinációja

Ez az opció különböző műanyag mintákat biztosít a szőnyegeken, így sokféle minta és színkombináció áll rendelkezésére.

Szőnyegek haj nélkül

A lapos szövésű szőnyegek, az úgynevezett bulky, tartós szőnyegek, amelyek könnyen karbantarthatók. Ezért beváltak például teraszokon, folyosókon, konyhákban vagy fürdőszobákban.

Hajmagasság

A nem könnyen karbantartható szőnyegeken 10 mm-ig alacsony szőr található, nem ragad fel annyi szennyeződést, mint a magasabb szőrszálakon, ezért kedvelt választás például a konyhában vagy a folyosón.

Tippünk: https://www.bonu.hu/p/rozsaszin-csuszasgatlos-szonyeg-finom-viragmintaval

A 10-25 mm-es középmagas haj a hálószobába, nappaliba vagy gyerekszobába alkalmas szőnyegeken található. Ezek univerzális szőnyegek. A 25 mm feletti magas halmú, úgynevezett Shaggy szőnyegek tökéletesek a kanapé vagy az ágy dekoratív szőnyegeiként.

A megfelelő szőnyeg kiválasztása – mire kell még vigyázni?

Hova szeretnéd elhelyezni a szőnyeget?

A különbség az, hogy a szőnyeg egy forgalmas lépcsőn van, vagy a hálószobát szépíti. A szőnyegeket általában információs piktogramokkal látják el, amelyek jelzik, hogy alkalmasak-e padlófűtésre, csúszásgátló-e, milyen tűzállósági osztályba tartoznak, és azt is, hogy milyen terhelési osztályba tartoznak. Ez segít eldönteni, hogy az Ön által kiválasztott szőnyeg megfelelő-e, és hová szeretné elhelyezni.

A 21-es terhelési osztály azt jelzi, hogy a szőnyeg alkalmas kis vagy alkalmi terhelésű területekre, különösen vendégszobákba és hálószobákba. A 22-es terhelési osztályba azok a szőnyegek tartoznak, amelyek normál használatra alkalmasak folyosón, étkezőben vagy nappaliban. Ha nagyobb terhelésű helyiségbe, például lépcsőházba, előszobába vagy konyhába van szüksége szőnyegre, akkor a 23-as terhelési osztály megfelelő.

Tervezés és méretek

Az ideális szőnyeg megvásárlásakor a vizuális oldal is szerepet játszik. Egy divatos szőnyeg hangulatossá tehet egy teret, ezért úgy válasszuk, hogy a bútorokkal és egyéb felszerelésekkel összhangban működjön. A modern szőnyegek sokféle formában és méretben állnak az Ön rendelkezésére. Amikor eldönti, milyen méretekre van szüksége, kövesse a bútorok elrendezését a szobában. A kerek szőnyegek kitűnnek egy kerek konferencia- vagy étkezőasztalon. Éppen ellenkezőleg, a négyzet vagy téglalap alakú formák harmonikusabb hatást fejtenek ki a téglalap alakú asztalokon.

A színek és minták választéka teljes alkímia, az Ön ízlésétől és preferenciáitól függően. A mintás szőnyegek uralják a helyiséget, például a keleti szőnyeg klasszikus, amely nem megy ki a divatból, és a klasszikustól a modernig sokféle stílusban alkalmazható.

Tippünk: ha nem tudod elképzelni, hogy a szőnyeg mekkora helyet foglal majd el a szobában, bevethetsz egy ragasztótrükköt: a méretek szerint jelöld meg a padlón a szőnyeg széleit, hogy megfeleljen-e neked, ill. kisebbre, vagy nagyobbra lesz szüksége. 200x300-as szőnyeg vagy inkább valami kisebb, ami nem zavarja a bútort.

Mikor részesítsd előnyben a természetes és mikor a műszálat

Természetesen ez mindig ízlés dolga, de vannak olyan helyzetek, amikor az adott anyagok jobban megfelelnek.

Ha van otthon kutyája vagy más házi kedvence, nagy szerepe lesz annak, hogy milyen anyagból készült a szőnyeg. Vajon miért? A háziállatok, különösen a kutyák és macskák szőrzete zsíros. A természetes rostok természetesen tartalmaznak bizonyos mennyiségű olajat, így nem szívják fel a házi kedvencek faggyúját, amely idővel kellemetlen szagú lehet. Ebben az esetben a gyapjú szőnyegek a legjobb választás az Ön számára. A szintetikus szőnyegszálak hajlamosak a zsír felszívódására, így gyönyörű, divatos szőnyegei idővel kellemetlen szagot kaphatnak.

Kisgyerekeknél célszerűbb akril szőnyegek után nyúlni, főleg ha abba a gyerekszobába választunk szőnyeget, ahol a legtöbbet tartózkodnak a gyerekek. A szálak stabilak és sterilek, és mivel a kis gyártók csodákra képesek a szőnyegekkel, okosabb választás lesz a tisztításhoz. Célszerű elkerülni a hosszú szálakat is, amelyek hajlamosak meglazulni és kiesni. Vannak azonban a piacon speciálisan mosható gyapjúszőnyegek is, amelyeket gyerekszobába terveztek.

A szőnyeg karbantartása – hogyan kell gondosan ápolni, hogy a lehető leghosszabb ideig tartson

Egy szőnyeget, különösen, ha szeretné minél tovább újszerű állapotban tartani, időnként gondoskodnia kell róla. Egyes szőnyegfajták, különösen a tartós, lapos szövésű típusok karbantartása egyáltalán nem nehéz, így ideális szőnyegek a konyhába, de alkalmasak szőnyegként a folyosóra vagy más forgalmas helyekre is. A kisebb pamut és szintetikus szőnyegek mosógépben moshatók. A drága szőnyeget szakértők kezére bízhatja és szakszerűen tisztíttathatja meg, hogy ne kelljen attól tartania, hogy a nem megfelelő ápolás miatt megsérül.

Ezek a tippek biztosítják, hogy mindig minden helyiségben megfelelő dekoráció legyen:

Rendszeres porszívózás és portörlés

Kíváncsi, miért kell rendszeresen porszívózni és portolni a szőnyegét? Ha szeretné minél tovább jó állapotban tartani, és ügyelnie kell a hosszú élettartamára, nem kerüli el a porszívózást. Ez ugyanis eltávolítja a szennyeződéseket a szőnyeg felületéről, és megakadályozza, hogy az mélyebbre hatoljon az anyagba, ahonnan nehezebben tisztítható, és ha felhalmozódik, a szőnyeg kopott megjelenést kap. A jó öreg szőnyegek a porfogantyún keresztül és néhány jól irányzott ütés a friss levegőben kiveri a port és az összes apró szennyeződést a szőnyegből, ami fontos a ragyogó megjelenés megőrzésében.

Azonban ezt sem kell túlzásba vinni. A szőnyegen lévő haj típusától függően a porszívózás gyakoriságát és intenzitását módosítani kell. Ha túl hosszú vagy túl gyakran lazán porszívózza a haját, a szőnyeg túlzott rostveszteségének veszélye áll fenn. Jobb az ilyen szőnyegeket rendszeresen leporolni, és a felgyülemlett szennyeződést elengedni a felületről. Ne porszívózza fel teljes erővel a magas szálú szőnyeget, és ügyeljen arra, hogy a szálak károsodásának elkerülése érdekében tegyen rá hosszabbítót.

Hogyan kezeljük a kisebb baleseteket

Néha nem elég a porszívózás a szőnyeg tisztán tartásához. Balesetek történnek, és ha házi kedvencek vagy kisgyerekek vannak otthon, a balesetek semmi különös. Bármi is történik, fontos, hogy a lehető leghamarabb elkezdjük a folt eltávolítását. De van néhány szabály is: soha ne dörzsölje erősen a szennyezett területet, mert azzal csak más területekre terjeszti a foltot.

Ha valami kiömlött a szőnyegre, törölje le az érintett területet papírtörlővel vagy tiszta ruhával. Amikor megszárítja a foltot, folytassa a tisztítást a folt külső szélétől a közepéig tiszta ruhával és szőnyegtisztítóval. Ne próbálja túlságosan átitatni a szennyezett területet, és ha sikerül eltávolítani a foltot, szárítsa meg papírtörlővel és hagyja szabadon megszáradni.

Nedves kontra száraz tisztítás

A szőnyeg tisztításának módját nemcsak az anyag, amelyből készült, hanem más tényezők is meghatározzák. Ha nedvességre érzékeny padlóra helyezi, kerülje a nedves tisztítást. A nedves tisztítás különösen alkalmas nagy területeken. Akkor a legésszerűbb hagyni, hogy a gőztisztító meghozza a tőle telhető legjobbat. Ha a szőnyeg gyapjú, ne felejtse el a gyapjútisztítót. Ne menjen át a nedves szőnyegen.

Abban az esetben, ha a nedves tisztítás nem kívánt károkat okozna a szőnyegen vagy a padlón, itt az ideje a száraz tisztításnak. Speciális port öntünk a szőnyegre, bedörzsöljük a szőnyegbe, majd néhány perc múlva alaposan ki kell porszívózni a felületet. Ezt a módszert elsősorban természetes szálak vagy darabos szőnyegek esetében alkalmazzák.

Fakulás megelőzése és színvisszaállítás

Még a minőségi szőnyegek is, amelyek hosszú ideig vannak kitéve a napsugárzásnak, idővel kifakulhatnak, különösen azok a részek, amelyek erősen ki vannak téve a napsugárzásnak. A szőnyeg egy része ekkor elveszíti eredeti színét, ami valószínűleg senkinek sem fog tetszeni. Ez azonban nem fordulhat elő Önnel, ha rendszeresen megfordítja a szőnyeget, és felváltja a napfénynek kitett oldalát.

Ha úgy érzi, hogy a szőnyege fakónak tűnik, a színek már kifakultak, és elvesztette a korábbi telítettségét, akkor egy kevés ecetes langyos vizes oldat segít. Finoman dörzsölje be a szőnyeget az oldattal, és hagyja szabadon megszáradni. Ezután ismét élvezheti az élénk, élénk színeket.

Mi a helyzet a bútornyomokkal?

Ha bútor van a szőnyegen, valószínűleg nem kerüli el azokat a nyomtatott helyeket, amelyek elhagyják a bútor lábait. A szőnyegszálak összenyomódásának megelőzése érdekében javasolt a bútor lábai alatt védőfelszerelést használni, amellyel minimalizálhatók ezek a sérülések, és megelőzhető az éles kerekek vagy a túlzott nyomást kifejtő keskeny lábak okozta sérülések.

Időnként mozgassa át a bútorokat, és kezelje a bútoron hagyott nyomokat az alábbiak szerint: fedje le a dombornyomott területet nedves ruhával, és enyhén vasalja ki. Ezután távolítsa el a rongyot, és kefélje le a szőnyeget.

Hogyan védjük meg a szőnyeget a kártevőktől?

Érdemes odafigyelni a természetes szálas szőnyegekre, ha nem szeretné, hogy nem kívánt látogatók telepedjenek le rájuk. A lepkék nem utasítják el a természetes szálakat, és ha a szőnyeget sötét helyre teszik, akkor ideális körülmények vannak. A lepkék ellen a legjobb védekezés a szőnyeg rendszeres forgatása, emelése, különösen, ha a szőnyeg egy része a bútor alá nyúlik.

Porszívózza ki a szőnyeget egy speciális hosszabbító segítségével, amely szűk helyekre, résekre is eljut. Ha nem tervezi hosszabb ideig használni a szőnyeget, és tárolja valahol, gondosan csomagolja be ezt a természetes szálakból készült szőnyeget, nehogy a molyok hozzáférjenek. Ügyeljen arra, hogy minden esetben legyen a csomagban molyriasztó.