Nyolc praktikus tipp a kiságy kiválasztásához

Melyik szülő ne szeretne egészséges és minőségi alvást adni gyermekének? A gyerekszoba berendezése és az azt meghatározó ágy vásárlásakor törekedjünk olyan kellemes környezet kialakítására, ahol gyermekünk zavartalanul pihenhet, könyveket olvashat, pihenhet egy mozgalmas nap után, és természetesen jól aludhat. Nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is sok időt töltenek az ágyban. Ezért érdemes alaposan átgondolni a választását. A vásárlási folyamat megkönnyítése érdekében összeállítottunk néhány praktikus tippet és trükköt, amelyek jól jöhetnek.


1. Vegye figyelembe a gyermek életkorát

A babaágyak nem a legolcsóbbak, és sokak számára több évre szóló befektetést jelentenek. Csecsemők és kisebb gyermekek számára a kisebb kiságyak a legpraktikusabbak, és sok a hálószobában is elhelyezhető a franciaágy mellett és felügyelet mellett. A legkisebb gyerekeknek szánt kiságyak akár két-három évig is használhatók, a gyermek magasságától és típusától függően. Ilyenkor már nem biztonságosak a gyerekek számára, mert ki is mászhatnak belőlük.

 Kíváncsi, mikor jön el az ideje, hogy független legyen, és legyen saját ágya? Ez nagyon egyéni, és minden gyermek érettségétől és felkészültségétől függ. Körülbelül öt éves kortól már megvásárolható a klasszikus 80 x 160 cm-es méret. Az alvófelületnek legalább 80 cm-nek kell lennie, hogy a gyermek kényelmesen és problémamentesen megfordulhasson alvás közben, és legalább 180 cm hosszúra. Természetesen minél szélesebb a hálórész, annál kellemesebben fog aludni gyermeke. A 90 x 180 cm-es kiságy már tisztességes "repülőtér", tökéletes kényelmet biztosít.

2. Mindig helyezze előtérbe a minőséget, és fektessen hangsúlyt a maximális biztonságra

A gyerekek időnként szeretnek ugrálni az ágyon, így nem hátrány, ha a konstrukció biztonságos, amely egy kis rosszalkodást is kibír. Végső soron mindig megtérül, ha minőségi ágyba fektetünk be – az ágy sok évig kitart, és nem kell egy idő után újra cserélni.

Forrás: Unsplash.com

Tudta, hogy a gyerekágyakra különböző biztonsági követelmények vonatkoznak, különös tekintettel a hálószoba magasságára vagy az éles szélekre és sarkokra? Kisebb gyerekeknek, akik egyedül alszanak az ágyukban, ráccsal felszerelt, minőségi kivitelű kiságy javasolt. Minimalizálják az éjszakai eséseket, és ha attól tart, hogy túl kemény a rács, használhat puha védőt is. Általában a kilenc-tíz év körüli gyerekeknél már nincs szükség rácsra.

3. Az olcsó kiságyak lehetnek jó minőségűek?

Ha egészségbarát és minőségi anyagból készülnek, továbbá megfelelnek a biztonsági előírásoknak, akkor viszonylag kevés pénzért sokat kaphat. Érdemes a bevált gyártókra és kereskedőkre összpontosítani, akik megbízható termékeket és minőségi kiságyakat kínálnak megfizethető áron.

A mi tippünk: Tekintse meg a választékot a https://www.bonu.hu/gyermekagyak oldalon, és válasszon minőségi gyerekágyak széles kínálatából remek áron.

4. Ágykapacitás és anyagok

A kicsiknek szánt kiságyak terhelhetősége korlátozott, többnyire például15 kg. Ezért ezeket elég hamar ki kell cserélni egy nagyobb és teherbíróbb, hosszabb élettartamú változatra. A piacon különféle anyagokból készült ágyakat találhat tömörfából, lamináltból és különféle anyagkombinációkból. A kiságyaknál a műanyag gyakran segédanyag. Rövidebb élettartamú, de könnyen karbantartható, és kifejezetten tematikus ágyakhoz használható.

Forrás: Unsplash.com

A tömörfa ágy hosszú élettartamú, erős és stabil, és évekig szolgál. Ez azonban nehezebb, és a kezdeti befektetés is magasabb rá. Megfizethetőbb változat a DTD forgácslapágy, amely könnyű és hajlékony, sokféle tervezési lehetőséget tesz lehetővé. Gyorsabb elhasználódás jellemzi, és különösen érzékeny az ütésekre. A két lehetőség közötti kompromisszum az MDF lap. Közepesen kemények, erősek és tartósak, de a DTD táblákhoz képest drágábbak és nehezebbek.

5. Kiságy tárolóhellyel vagy anélkül?

Egy modern gyerekszoba berendezése során, amely nem csak a megjelenés, a funkcionalitás, a biztonság és a minőség elvárásainak felel meg, hanem a gyermek igényeit is tükrözi, és a játékra, szabadidő eltöltésére, de alvásra és pihenésre is szolgál, a szülők gyakran felteszik a kérdést, hogy tárolóhellyel ellátott ágyat válasszanak-e. Ez mindig a helyiség méretétől függ, kisebb esetén jól jön minden plusz tárolóhely. 

A gyerekszobában elegendő hely kell majd minden játéknak, ruhának, kreatív szükségletnek és egyéb szükséges felszerelésnek. Ideális esetben olyan, amelyet a gyermek könnyen elérhet, hogy a dolgai elérhetőek legyenek, és maga is kipakolhassa azokat. A tárolóhellyel rendelkező kiságy akkor is kiváló megoldás, ha korlátozott költségvetéssel rendelkezik a szoba berendezésére, így két funkciót is kaphat egy bútorban.

6. Dizájn - festett gyerekágyak vagy inkább egy egyszínű klasszikus?

A megjelenés nagyon fontos. Az ágy uralja a gyerekszobát, és első pillantásra vonzza a tekintetet. Ízléstől és a szoba felszereltségének stílusától függ, hogy semleges, mindenhez passzoló egyszínű ágyakat választ, vagy inkább a rajzfilm motívumú gyerekágyakat részesíti előnyben - kedvenc mesefigura, állatok, játékautók, stb. Nagy népszerűségnek örvendenek a gyerekágyak is, amelyek szemet gyönyörködtető dizájndarabokká válnak, és a gyerekek világának központjává lesznek. Hagyja, hogy a gyerek szabadjára engedje fantáziáját, és használja az ágyat is játékra. Világítást vagy játékokat helyezhet el a szerkezeten, és apró részletekkel teheti hangulatossá a teret.

7. Mikor tökéletes választás az emeletes ágy?

Ha megkérdezné a gyerekeket, biztosan mindig lelkesen válaszolnának erre. A gyerekek egyszerűen imádják az emeletes ágyakat – nem csak alvóhelyet jelentenek számukra, hanem szokatlan teret a mindennapi játékoknak, buliknak, lecserélik kedvenc mászókájukat, kitalálnak egy bunkert és ha kevés a helye a gyerekszobában, és praktikus megoldást keres a testvérek számára, akkor az emeletes ágyak népszerű megoldást jelentenek. Nem foglalnak annyi helyet, mint két vagy több ágy, így a gyerekeknek bőven van helyük a szobában játszani.

Forrás: Unsplash.com

8. Ne felejtse el a matracot és a rácsot

Bizonyos esetekben lehetősége van arra, hogy közvetlenül matracos kiságyat vásároljon, vagy külön is megvásárolhatja a matracot. A megfelelő matrac kiválasztása nagyon fontos, különösen az éppen fejlődő gyermekek számára. Jelentősen befolyásolja az alvás minőségét, és megtámasztja a gyermek gerincét. A matrac kiválasztását egy szaküzlet szakértőjével kell megbeszélni, mert minden típusnak megvannak az előnyei és hátrányai.

A lécek gondoskodnak az alvás minőségéről és meghosszabbítják a matracok élettartamát is. Mivel ezek révén a matrac jobban lélegzik, nem szaporodnak el benne az atkák és a penész. Választhat a textilrácsok közül, amelyek olcsóbbak, kevésbé rugalmasak és kisebb a terhelhetőségük, de általában elegendőek a gyermekek számára. Mellettük választhat léces ágyrácsokat is – különösen nagyra fogja értékelni, ha gyermekének hátproblémái vannak, mert pozícionálhatóak.