Részletek, amelyek hangulatossá teszik lakását - szárnyas fotelek

Honnan származnak a szárnyas székek? Gyors áttekintés ezeknek a népszerű bútoroknak a történetébe

A jellegzetes kialakítású fotelek hosszú múltra tekintenek vissza. 1600 körül jelentek meg a színen, de sajnos az első karosszéket készítő felvilágosult asztalos nevét nem őrizték meg. A fotelek népszerűsége csak az 1820-as évek végén nőtt jelentősen. Eredeti céljuk az volt, hogy kényelmes ülőalkalmatosságokat biztosítsanak, aminek az volt a célja, hogy megbízhatóan védje a test felső részét a kicsapódásoktól, de az akkoriban nagyon népszerű, nagyméretű, nyitott kandallók erős melegétől is. A 17. században a lakások nem voltak jól szigetelve, és ha nem akarta megkockáztatni, hogy hosszan ülve megmerevítse az izmait a huzattól, megoldást kellett találnia.

De kezdetben a szárnyainak nem sok köze volt a kényelemhez. Eredetileg fából készültek, és a kemény, kiálló szárnyak nemcsak a kicsapódás ellen védtek, hanem azt is biztosították, hogy ne aludjon el a kandalló előtt. Amikor álmában leesett a feje és nekiütközött a kemény szárnynak, azonnal felébredt. Ők azonban továbbfejlesztették ezt a találmányt, és megtömték a széket, hogy sokkal kényelmesebbé és hangulatosabbá tegyék. Így nem kellett sok idő, hogy a szárnyas szék kárpitozott változata napvilágra kerüljön. A töltelék lószőrből készült, a füleket leggyakrabban bársonnyal és hímzéssel borították.

A 18. században különböző stílusok kezdtek kialakulni, George Hepplewhite alacsony ülésű modelljeivel, de a Chippendale által bemutatott túlméretezett oldalszárnyakkal és felhajtott karfákkal ellátott fotelekkel is. Franciaországban Bergère à oreille-nek is nevezték őket, vagyis füles pásztorlányt. Bárhogy is legyen, a fotelek alapvető jellegzetességei megmaradtak.

Forrás: Stockvault.net

Az iparosodás beindulásával a szárnyas székek árai csökkentek, iparilag és univerzális méretben gyártották őket, így a kényelem ismét csorbát szenvedett, főleg ha atipikus alkat volt. Ha a 19. század végén és a 20. század elején nem akarna feláldozni a kényelemről, készíthetne egy asztalos által egyedileg készített fotelt, de nem ez volt a legolcsóbb.

A 21. században újra előtérbe kerülnek a szárnyas székek, amelyek a kedvező árakat a kényelemmel ötvözik, és a dizájn sem marad el mögötte.

Hogy néz ki ma a szárnyas szék?

A szárnyas háttámlájú szék ma is egyedi formájú, mint korábbi elődei, és számos kivitelben kapható. A széket hosszú távú, maximális kényelemben való ülésre tervezték. Az erősen párnázott háttámla, ülés és oldalszárnyak gondoskodnak erről. Leggyakrabban fából, fémből vagy műanyagból készül, a burkolat pedig tartós, gyors kopásra nem hajlamos anyagokból, különösen valódi vagy műbőrből, szövetből, gyakran hidrofób kezeléssel, vagy vinilből készül. Ami a színtervezést illeti, a semleges árnyalatok mellett extravagánsabb árnyalatokkal vagy akár mintás modellekkel is találkozhatunk.

Forrás: Unsplash.com

A tökéletes kényelem érdekében vásárolhat egy szárnyas háttámlájú széket lábtartóval, hogy igazán kényelmes testhelyzetben legyen.

A szárnyas karosszékek előnyei, amelyeknek köszönhetően mindenki megszereti őket

Ha lelkes olvasó, kétségtelenül értékelni fogja a kényelmes olvasószéket, amelyben elengedheti képzeletét, és elmerülhet a történetben. Ugyanez vonatkozik a TV-kedvelőkre vagy a délutáni alvásra.

Ön is kényeztetheti magát egy fotellel, és pihenhet benne anélkül, hogy az egészsége miatt aggódna. Átgondolt felépítésüknek köszönhetően könnyen használhatóak és több órás üldögélésre is alkalmasak. Mindannyian tisztában vagyunk a nem megfelelő testhelyzetben való hosszan tartó ülés kockázataival, amikor a nyaki gerinc és a farizmok szenvednek. Számíthat arra, hogy a szárnyhátú fotel megtámasztja ezeket a testrészeket, és nem ébred fel nyűgösen, ha nem tervezetten szundikál benne.

Manapság a szárnyas székek általában teljesen kárpitozottak, tömör fa lábakkal és hosszú élettartammal büszkélkedhetnek. Ezért mindenképpen megéri befektetni beléjük, mert számtalan kikapcsolódási pillanatot biztosítanak számodra, és sokáig szépítik a szobát. Az időtlen dizájn igazán stílusos bútordarabká teszi őket.

Milyen belső terekhez alkalmas a szárnyas szék, és hol helyezzük el?

Már többször jeleztük, hogy a szárnyas olvasószék érdekes dizájnelem és nagyon praktikus dísze a nappalinak, a gyerekszobának vagy a hálószobának, de az irodában sem lesz figyelmen kívül hagyva. Az is nagyszerű, hogy a szárnyas szék minden enteriőrbe illeszkedik, de meg kell választani a dizájnt, a formát és a színt, hogy harmóniát teremtsen a többi bútordarabbal és a szoba karakterével.

A kárpitozott szárnyas karosszék leginkább klasszikus és rusztikusan berendezett, vintage vagy retro hangulatú belső terekbe illeszkedik. Természetesen itt nagyon fontos az anyag, amiből készült, valamint az, hogy otthonosságot és kényelmet sugározzon. Fél attól, hogy ez a fotel nem nézne ki jól a modern belső terekben? Ha a legminimalistabb dizájnt és semleges színeket választja, biztosan nem fogja elrontani.

Ha Ön kreatív lélek, és szereti a játékos enteriőröket, akár kísérletezhet is, és kipróbálhat egy bordó, mustársárga vagy más kontrasztos színt, hogy felhívja rá a figyelmet. Vagy mer mintákat használni?

Forrás: Unsplash.com

A zsámolyos vagy anélküli fotel feltűnő belső kiegészítő, ezért alaposan át kell gondolnia, hol fog a legjobban kiemelkedni. Ez attól is függ, hogy mer-e játszani a színekkel, vagy egy diszkrétebb modellt választ. Ha van elég hely, beszerezhet két szárnyas széket – helyezze el őket egymással szemben, és alkosson ideális csendéletet a meghitt beszélgetésekhez.

Ugyanilyen fontos az is, hogy hol szeretné használni a széket, és mire való. Különböző követelményeket támasztanak a kanapéval szemben, amelyet pihenésre szánnak, de ha más funkciót tölt be, például ha székre van szüksége etetéshez a gyerekszobában, akkor fejlett funkciókat, mint például zsámoly, pozicionálási képesség jól jön a háttámla vagy a ringató.

Forrás: Pixabay.com

Utolsó tanács

A skandináv és bohó stílusra hangolt belső terekbe általában tökéletesek a világos, természetes árnyalatú, hatásos foltvarrással ellátott szárnyas székek. A szoba megjelenését egységesítő kiegészítőként használhat egy díszpárnát, amelyet a székre helyez. Ha elbűvölő stílusú a belső tere, akkor a dekoratív szegélyű, arany vagy ezüst, bojtokkal vagy kristályokkal díszített szárnyszék lesz a megfelelő az Ön számára. A rusztikus terek bőrkialakítást igényelnek, a vidéki stílus pedig lehetővé teszi virágmotívumú mintás huzat használatát, amely kiemeli a szoba családias jellegét. A pasztell színek tökéletesek a retro stílushoz.

Tippünk: egy sötétszürke székkel ellátott skandináv fotel semleges színének köszönhetően a legtöbb enteriőrben feltűnik majd, és megfelelő kiegészítőkkel, például párnákkal, takarókkal stb.