Tudja, mit kell figyelembe venni gyermek homokozó vásárlásakor ?

Ha kint bemelegszik az idő, óriási vonzerőt jelentenek a gyerekeknek kialakított homokozók, ahol a kicsik szívesen töltik szabadidejüket. A játszótereken található nyilvános homokozók mellett azonban otthon a kertben is lehet saját homokozó, ahol nem áll fenn annak a veszélye, hogy gyermekei rávágják magukat az üvegre, vagy ürülék és egyéb nem kívánt szennyeződés kerüljön bele.

A gyerekeknek szánt homokozó a kertek kedvelt része, mert fejleszti a fantáziát, a kreativitást, a fantáziát, számos csábító játékra szolgál a homokvár építésétől a "finom" sütemények sütésén át az esetleges kincsek elásásáig. Hogyan válasszuk ki a legjobbat a gyermekek számára? Összeállítottunk egy áttekintést arról, hogy mire érdemes gondolni.

A homokozó helye

Először is el kell döntenie, hogy hol helyezze el a homokozót. A lehetőségek sokfélék: kertbe, teraszra vagy akár erkélyre, ha van elég hely. Mindenesetre javasolt a gyerekeknek szánt homokozót olyan helyre elhelyezni, ahol van árnyék, és egyben jó rálátás is van, hogy a gyerekek is lássák.

A homokozók szükség szerint mozgathatók, nem kell állandóan egy helyen tartani. Néhány, különösen a kerekekkel felszerelt házzal ellátott homokozó könnyen áthelyezhető a kívánt helyre. A műanyag homokozók könnyebbek, így gond nélkül kezelhetők. A fa homokozókat a kiválasztott helyen földbe merítheti, vagy védőfóliára helyezheti. A tömör fenék megakadályozza a fű növekedését és a homok keveredését az aljzattal.

Méretek

A homokozó méretei gyakran a helyhez kötődnek. Válassza ki őket aszerint, hogy hány gyerek fog rajta játszani. Az 1 gyermek számára elegendő közös méret 120 x 120 cm, a 150 x 150 cm-es területen két gyerek játszhat, a 200 x 200-as méret pedig 4 építőnek elegendő.

Tetővel vagy anélkül ?

A tetővel ellátott homokozó árnyékot és védelmet nyújt a gyerekeknek a leégés ellen játék közben. Ha szövettetővel rendelkezik, akkor előnyben részesítse azt, amelyik legalább 50-es védelmi tényezőjű UV-szűrővel rendelkezik, hogy megbízhatóan védje gyermekeit a napsugárzástól. Ideális, még ha vízálló is, hogy védelmet nyújtson a gyerekeknek és a játékoknak eső esetén, például a váratlan nyári esőtől.

Fontos, hogy burkolattal ellátott homokozót válasszunk, így meg tudjuk védeni a homokot az állatoktól, a nem kívánt látogatóktól származó szennyeződésektől, és ezzel biztonságos környezetet biztosítunk a gyerekeknek a játékhoz. Itt talál minőségi homokozót gyerekeknek: https://www.bonu.hu/homokozo

Melyik anyag kifizetődő a legjobban ?

A fából készült homokozó kiválóan alkalmas a kertbe, mert jól néznek ki, stabilabb a felépítésük, ellenállnak a szélnek, és nem kockáztatják a felborulást. Később, amikor a gyerekek felnőnek, a homokozó fa szerkezete megemelt virágágyásként szolgálhat. A fából készült homokozó általában jobb választás, ha több gyermek számára keres változatot.

A műanyag homokozók könnyebbek, mint a fák, és nem igényelnek annyi karbantartást, mint a fák, vízállóak, de tetővel ritkán vannak ellátva, ezért esernyő vásárlása szükséges. Az erkélyek, teraszok, pergolák kedvelt részei a kétrészes műanyag modellek, mint például a kagyló homokozója, vagy az állatok eredeti formái és egyéb gyerekmotívumok.

Nehéz a homokozó karbantartása ?

Attól függően, hogy a homokozó milyen anyagból készült, ajánlott némi körültekintéssel eljárni. A műanyag homokozó könnyen karbantartható, csak nedves ruhával és mosószerrel kell rendszeresen tisztítani. A fából készült homokozó a szezon során többször is figyelmet igényel, hogy növelje az anyag élettartamát. Kezelje fához készült védőlakkkal vagy olajjal.

Mindenesetre időnként ki kell ásni a homokozót, hogy levegőztesse és eltávolítsa a homokot a lehullott levelekről, szennyeződésekről és egyéb lerakódásokról. Ezt a tevékenységet nem szabad elhanyagolni, különösen, ha van egy fedetlen homokozó, ahol gyorsabban gyűjtik össze a nem kívánt részeket. Ne takarja le a homokozót légmentesen záródó ponyvával, amely alatt penész képződhet. A homokozóháló megakadályozza, hogy az állatok bejussanak az aljára, és minimálisra csökkenti a homokba kerülő széklet kockázatát.